Politika

Poskupljuje struja na Kosovu, kritike iz opozicije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

19/01/2022

-

17:19

Poskupljuje struja na Kosovu, kritike iz opozicije
Poskupljuje struja na Kosovu, kritike iz opozicije - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Aljbina Kurtija prihvatila je zahtev Regulatorne agencije za energetiku da na Kosovu struja poskupi za sve potrošače koji troše više od 600 kw mesečno.

Prvi predlog, pored blok tarifa, predviđa povećanje od devet odsto za potrošače koji troše manje od 600 kilovata, i nije prihvaćen. 

Ukoliko vlada ispuni svoju obavezu o subvenciji od 75 miliona evra, potrošači koji potroše manje od 600 kilovata neće imati promenu tarife. Potrošači koji potroše 800 kilovata uz primenjeno povećanje imaće račun od 59,50 evra ili 12,31 evro više od računa koji su do sada plaćali. 

A potrošači koji će trošiti 1.000 kilovata i koji su do sada plaćali 58,52 evra platiće 83,14 evra ili za više od 23,6 evra po računu. Stručnjaci tvrde da se ustvari radi o poskupljenju od 40 odsto,  što je previše za osiromašene građane Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je problem što do sada nije bilo linearnih povećanja cena struje, da razume brigu građana, ali da će vlada subvencijama pomoći građanima i privrednim subjektima da lakše podnesu poskupljenja.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Povećanje tarifa neće uticati na privredu. Ovo će ograničiti uticaj na rast cena proizvoda i usluga koje nude naši proizvođači. Vlada Kosova će povećati podršku potrošačima u nevolji koji ne mogu da plate. Do povećanja cena energije nije došlo zbog energije proizvedene na Kosovu. Energija koju potrošačima nudi proizvodnja KEK-a i dalje ima istu cenu. Do povećanja je došlo zbog uvoza koji je visok i to je povećalo troškove za sve nas", rekao je on, dok je ministarka ekonomije Artane Rizvanoli najavila da će još jednom ispitati odluku vlade.

Kritike od strane Haradinaja i Hotija

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je na svom fejsbuk profilu istakao da se Kurti dok je bio u opoziciji protivio poskupljenju struje, kao i izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo" koja bi omogućila, po Haradinajevim rečima, jeftiniju struju, a kada je došao na vlast odbio je američki projekat o izgradnji gasovoda koji bi išao kroz Kosovo.

"Zato je moje javno pitanje da li se u svim potezima koji se tiču energetike krije nešto veće od neiskustva premijera. Ima li klijentelističkih interesa Vlade i dela opozicije koja ćuti? Premijeru, građanin je shvatio da pitanje energije "smrdi", uprkos vašim nastojanjima da opravdate poskupljenje struje. Nećete moći da izbegnete reakciju građana prvog dana kada dobiju račune koje neće moći da plate", napisao je Haradinaj.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Kritike na Kurtijev račun što je odbio projekat izgradnje gasovoda i što je njegova vlada donela odluku o poskupljenju struje, uputio je i bivši premijer, član Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti na svom fejsbuk profilu. Hoti je podsetio da su mnoge zemlje struju obezbedile još letos kada se nagoveštavala energetska kriza samo, tvrdi Hoti, Kurtijeva vlada nije reagovala na takve najave.

Proteklih dana na Kosovu nema restrikcije struje ali je zbog niskih temperatura povećana potrošnja.

Kurti: Problem neplaćanja struje na Severu nasleđen

Aljbin Kurti je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da se struja troši na severu Kosova i da se ne plaća, naglasivši da se time nanosi šteta građanima i "državi Kosovo".

"S jedne strane razumemo važnost prava na snabdevanje električnom energijom, ali ono što se potroši mora da se plati. Međutim, pre skoro deceniju ovo pitanje je ispolitizovano, iako je čak  postojao dogovor u Briselu o toj temi, koji nažalost nije sproveden", rekao je Aljbin Kurti.

Kosovski premijer je dodao da je problem neplaćanja struje na severu nasleđen od prethodnih vlada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija