Politika

Skupština slobodne Srbije: Zajednički formulisati zahteve protesta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2022

-

16:58

Skupština slobodne Srbije: Zajednički formulisati zahteve  protesta
Skupština slobodne Srbije: Zajednički formulisati zahteve protesta - Copyright Skupština slobodne Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje građana Skupština slobodne Srbije saopštilo je danas da predlaže okupljanje svih relevantnih činilaca radi formulisanja jedinstvene i optimalne strategije protesta i da se zahtevi prema vlastima svih ekoloških pokreta, organizacija, stručnih asocijacija i pojednaca moraju koncentrisati u zajedničkom dogovoru.

Ta organizacija smatra da je, s obzirom na to da se radi o zajedničkom interesu svih građana Srbije, neophodno zajednički i stručno formulisati zakonite i ostvarive zahteve, kao i zajednički usmeriti proteste radi okupljanja što većeg broja građana.

Oni predlažu ekološkim pokretima da nastave svoju borbu i ulaskom u lokalne i republički parlament i da svoju aktivnost usmere ka centrima odlučivanja, što je najsigurnija garancija zaštiti prirode.

"Ekološko pitanje nije samo Rio Tinto ili litijum, već i Obrenovac, Bor, Smederevo, Zrenjanin i sva druga mesta odakle se emisijom zagađenja truju voda vazduh usevi i naši životi. Centri zagađenja su i mediji koji nas dezinformišu o razmerama zagađenja, ali i politički akteri koji zagađenjem zemlje ostvaruju prljavi profit, žrtvujući zdravlje nacije", konstatuje ta organizacija.

Zbog toga Skupština slobodne Srbije predlaže okupljanje svih relevantnih organizacija i udruženja u zemlji i dijaspori, struke i političkih stranaka radi formulisanja jedinstvene i optimalne strategije protesta.

"Moramo vratiti kontrolu nad svojom zemljom i nikome više ne dozvoliti ovoliku neodgovornost i samovolju. Zajednički front protiv korumpirane vlasti, koja multinacionalnim kompanijama dozvoljava neodgovorno rudarenje, nije više pitanje nečije vizije već nužnost. Srbiji su potrebni svi borci za zdraviju i čistiju Srbiju", poručila je ta organizacija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija