Politika

Novi protest građana zbog Rio Tinta: Okončane blokade, uspostavljen saobraćaj kod Sava centra i na prelazu Trbušnica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/01/2022

-

12:52

Novi protest građana zbog Rio Tinta: Okončane blokade, uspostavljen saobraćaj kod Sava centra i na prelazu Trbušnica
Blokada puta - Copyright Euronews/Jovana Stanković, Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka i Saveza ekoloških organizacija ponovo su danas blokirale saobraćajnice i to u trajanju od sat vremena izuzev na graničnom prelazu Trbušnica gde je blokada trajala dva sata. Oni zahtevaju ukidanje Uredbe Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“ i otkrivanje dokumentacije i ugovora vezanih za otvaranje rudnika litijuma RioTinto.

Te zahteve su protekle nedelje i predali na pisarnici Vlade Srbije, uz zahtev da ih primi i premijerka Ana Brnabić do čega nije došlo.

Današnje blokade prošle su bez većih incidenata, izuzev na mostu kod Šapca gde je automobil udario jednog demonstranta.

Za danas je bilo najavljeno blokiranje auto-puta u Beogradu kod Sava centra, graničnog prelaza Trbušnica kod Loznice, magistralnog puta kod Preljine, Ložioničkog mosta u Užicu, Pesak na putu Požega – Kosjerić, mosta u Šapcu, raskrsnice kos Sveplanta na putu Vrbas-Kula, Šetonjskog mosta u gornjačkoj klisuti, te blokade u Novoj Varoši i Vranju.

Premijerka je komentarišući protest najavila da će država, koja tokom poslednjih protesta nije reagovala, reagovati ukoliko bude blokiran i granični prelaz.

Ona je navela“da će država odgovoriti ako budu blokirali granične prelaze” i da “tu vrstu bahatosti ne uzima za ozbiljno”.

Dosad je održano više protesta s blokadama puta. Osim tokom prvog kada je bilo i ozbiljnih incidenata, ostali su prolazili uz sporadične incidente i bez vidnog prisustva policije.

Euronews

15.00 Aplauzom okončana blokada prelaza Trbušnica

Aplauzom je okonačan i dvočasovna blokada prelaza Trbušnica. Građani su se razišli, a saobraćaj uspostavljen. Blokada je prošla bez incidenata, javio je reporter Euronews Srbija.

Euronews Srbija

 

 

14.45 Završene blokade u Užicu i Požegi

Dopisnik RTS-a javlja i da je od 13 do 14 časova bio blokiran saobraćaj na zlatiborskom putu, kod Ložioničkog mosta u Užicu. Protest je prošao bez incidenata, a vozila se sada nesmetano kreću. Protest je bez incidenata održan i u Požegi.

14.43 RTS: Manji incidenti u Preljini

Kilometarske kolone stvorile su se na putevima ka Preljini gde je bila blokirana Ibarska magistrala, javila je RTS. Tu su se dogodila dva incidenta, kada su neki vozači pokušali da probiju blokadu. Sve se završilo bez većih problema, a vozači su pušteni da prođu, javlio je izveštač RTS-a sa lica mesta. Protest je okonačan nakon sat vremena.

14.34 Granični prelaz Trbušnica i dalje blokiran

Granični prelaz Trbušnica i dalje je zatvoren. Predviđeno je da prelaz bude blokiran do 15 časova. Protest zasad prolazi bez incidenata i vidljivog prisustva policije.

14.18 Okončana blokada kod Sava centra

Blokada kod Sava centra je okončana na poziv Aleksandra Jovanovića Ćute, a saobraćaj je ponovo uspostavljen. Jovanović je najavio koji je najavio da će naredne subote protesti Ekološkog ustanka biti organizovani samo u Beogradu.

14.15 Incident i u Šapcu

Prema postovima s društvenih mreža, do incidenta je došlo i na blokadi na mostu u Šapcu kada je jednog demonstranta udario automobil. 

 

RTS je javila da je blokada mosta u Šapcu trajala oko sat i po vremena. Do incidenta je, navode, došlo  kada su okupljeni propustili vozilo Hitne pomoći, a za njima je krenuo vozač automobila marke "audi" sa šabačkim regostarskim tablicama i pokušao da probije blokadu.

14.08 Bez gužvi na blokiranom prelazu

Na graničnom prelazu Trbušnica nema gužvi ni kolona. Kako javlja reporter Euronews Srbija, pojedinci prelaze prelaz pečice, a vozika koriste obližnje alternativne prelaze.

Euronews Srbija

14.01 Manji incident kod Sava centra

Euronews Srbija

Kako javlja repoterka Euronews Srbija, kod Sava centra je došlo do incidenta kada je jedan automobil koji je došao iz pravca Novog Beograda pokušao da prođe kroz blokadu. Regovali su građani koji su pokušali da ga odguraju. Vozač je na kraju okrenuo vozilo i odustao od prolaska kroz blokadu.

 

13.56  Građanin na blokadi: Mi smo premala država, suviše je rizično

"Ovo zlo koje je došlo u Jadar mora biti ukinuto. Mi smo premala država, suviše je rizično. Ova zemlja od postanka je bila izvor obnovljive energije. Uništiti obnovljivu energiju zarad jednokratne je suludo", navodi Slobodan Stanimirović iz Zavlake, jedan od građana na blokadi graničnog prelaza Trbušnica.

13.52 Blokade i na Ibarskoj magistrali, putevima Šabac-Mali Zvornik i Užice-Zlatibor

Demonstranti su blokirali i magistralni auto put Šabac- Mali Zvornik, javila je agencija Tanjug. Blokiran je i magistralni put Užice- Zlatibor kod Ložioničkog mosta, a kako je najavljeno, protest će trajati sat vremena. Tačno u 13.00 sati aktivisti i građani blokirali su i Ibarsku magistralu kod pešačkog mosta u Preljini.

13.50 Žitelj Gornjih Nedeljica: Ne želimo rudnik

Živko Petković iz Gornjih Nedeljica jedan je od građana na blokadi graničnog prelaza.

"Mi taj rudnik ne želimo. To je katastrofa. Nismo mi protiv napretka, ali želimo mogućnost da izaberemo", rekao je Petkovića za Euronews Srbija.

13.45 Lazović: Podrška ekološkim organizacijama

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd koji se nalazi na blokadi kod Sava cetra je današnji protet okarakterisao kao nastavak borbe koja će biti dugotrajna. 

"Važno je da nije samo u Beogradu, već i po celoj zemli. Mi smo protiv Rio Tinta, ali smo i protiv drugih takvih projekata. Mi smo podrška ekološkim organizacijama i zato smo danas tu. Borba protiv Rio Tinta je samo jedan od problema i ne želimo da odustanemo od toga”, rekao je za Euronews Srbija Radomir Lazović.

13.33 Bez reakcije granične policije

Iako je premijerka najavila da će država reagovati u slučaju blokade graničnog prelaza, granična policija nije reagovala na okupljanje građana, niti je primetna policija u uniformi. Kako javlja reporter Euronews Srbija, blokadu je moguće zaobići, tako da se na prelazu ne stvaraju kolone.

13.22 Jovanović: Ovo je akutna stvar

“Ovo će da traje sve dok Rio Tinto ne napusti Srbiju. Nema tu puno zahteva više. Hoćemo da završimo sa ovom agonijom. Da vidimo ko hoće da kopa ovde. Ko to hoće mora da pita struku i narod, pa da onda raspravljamo o zakonima. Dosadni smo vise, ali mi druge nemamo. Rokovi su istekli, ovo je akutna stvar. Treba Rito Tinto da se briše iz prostornog plana” , rekao je novinarima kos Sava Centra Aleksandar Jovanović Ćuta.

13.11. Mirno kod Sava centra

Reporteri Euronews Srbija javljaju da su na blokadi kod Sava Centra i Aleksandr Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke stare planine i Radomir Lazović iz poreta ne davimo Beograd. Protest za sada protiče mirno. Na protestu su istaknute zastave inicijative Ekološki ustanak, kao i zahtevi da država povuče ugovore sa kompanijom Rio Tinto.

Euronews Srbija

13.00 Blokiran granični prelaz Trbušnica

Reporter Euronews Srbija javlja da je tačno u 13 časova blokiran i granični prelaz Trbušnica.

Euronews

 

13.00 Zaustavljen saobraćaj kod Sava centra

Autoput E75 dosad je tokom svih blokada bio zatvoren kod Sava centra. Građani su zaustavili saobraćaj na ovoj lokaciji, javila je reporterka Euronews Srbija. Na toj lokaciji su 

Euronews Srbija

 

 

12.49 Počelo je okupljanje građana kod graničnog prelaza Trbušnica kod Loznice

Građani su počeli da se okupljaju kod graničnog prelaza Trbušnica kod Loznice, javio je reporter Euronews Srbija. Premijerka je najavila da će u tom slučaju država reagovati i sprečiti blokadu. 

Euronews Srbija

 

 

12. 20. Projekat Rio Tinto - "za" i "protiv"

Mišljenja o slučaju multinacionalne kompanije Rio Tinto koja planira da na zapadu države, u dolini reke Jadar nedaleko od Loznice otvori rudnik litijuma su podeljena. Jedni sve vezano za planove ove kompanije u našoj zemlji karakterišu kao "ekološku katastrofu", dok drugi njen dolazak doživljaju kao "ekonomski prosperitet".

Zbog straha da bi planirani rudnik mogo da ostvari negativne posledice po životnu sredinu i zagadi vodu i zemljište, deo građana i ekoloških aktivista u Srbiji pokrenuo je proteste koji se u proteklom periodu održavaju svake subote, peticiju, reklamnu kampanju i inicijativu Ustavnom sudu da oceni lokalni prostorni plan koji predviđa eksploataciju litijuma.

Iz Rio Tinta stižu drugačije poruke. Oni tvrde da nema nikavih najava o zagađenju i obećavaju da će poštovati sve ekološke standarde po pitanju projkta "Jadar" koji je inače i dobio naziv po reci u okolini koje bi rudnik i trebalo da se nalazi. Međutim, pitanje dozvole za rad ovoj kompanij "visi u vazduhu". 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je 8. januara za TV Pink da je Vlada Srbije blizu odluke da ispuni sve zahteve vezane za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji, ali je dodala da Vlada "nije za to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude protiv njihovih odluka".

"Mi smo jedan tim i ja, kao predsednica Vlade, mislim da je to najbolja politika", kazala je Brnabić.
Prema njenim rečima, potrebno je da se proceni koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije "Rio Tinto".

"Hajde da vidimo šta smo dužni. Ne želite Rio Tinto, ne želite iskopavanja, u redu. Dajte da vidimo šta smo dužni, dajte da isporučimo račun koji je bivša vlast napravila, da vidimo kako mi to možemo da platimo. Zaista je vlada Srbije blizu toj odluci", rekla je premijerka.

Nakon premijerke, o svemu tome se oglasio i predednik Srbije Aleksandar Vučić koji je za RTS 12. januara rekao kako pretpostavlja da će Vlada Srbije doneti odluku o zabrani eksploatacije litijuma za kompaniju "Rio Tinto", dok on smatra da bi trebalo staviti moratorijum na to pitanje.

"Ja mislim da će Vlada da donese odluku, a ja sam za moratorijum, da odluka sačeka kraj ove godine, kako bismo videli šta to rade u Nemačkoj", kazao je Vučić.

Kada je reč o eventualnim dugovima, odnosno isplati štete na koju bi Srbija eventualno bila obavezana u slučaju da ugovor bude raskinut, Savo manojlović iz organizacije Kreni promeni, koja je organizovala prve blokade nakon ojih je izvojevala povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene zakona o referendumu tvrdi da ukidanje prostornog plana, pod uslovom da nema ugovora s Rio Tintom koji nisu poznati javnost ne bi dovelo do bilo kakve obaveze Srbije da obešteti kompaniju.

Manojlović i njegov pokret juče su predali Vladi 290.000 potpisa za peticiju “Rio Tinto, marš sa Drine” sa zahtevom da se uvede dvadesetogodišnjim moratorijum na iskopavanje litijuma i bora i da se ukine prostorni plan projekta Jadar. Iz Pokreta je najavljeno da će, ako se ne ispune zahtevi, 20. januara krenuti sa sakupljanjem 30.000 potpisa da se pred parlamentom pokrene narodna inicijativa o projektu “Jadar”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija