Politika

Dačić: Uhapsiti one koji ugrožavaju bezbednost predsednika

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2022

-

19:20

Dačić: Uhapsiti one koji ugrožavaju bezbednost predsednika
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zatražio je danas od nadležnih državnih organa da najozbiljnije shvate informacije vezane za pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da uhapse sve one koji ugrožavaju njegovu bezbednost.

Dačić je rekao da je to jedini način da država pokaže svoju snagu.

"Suočeni smo sa pretnjama koje dolaze predsedniku Vučiću vezano za njegovu bezbednost, a od strane organizovanih kriminalnih grupa. Mi tražimo da nadležni državni organi na najozbiljniji način shvate sve ove informacije, da se uhapse svi oni koji ugrožavaju bezbednost predsednika Republike i da država pokaže svu svoju snagu", rekao je Dačić.

On je to rekao novinarima u Leskovcu gde je održao sastanak sa rukovodstvom gradskih i opštinskih odbora iz Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga.

Raspisivanje parlamentarnih i lokalnih izbora 15. februara

Predsednik Narodne skupštine izjavio je da će vanredni parlamentarni izbori i lokalni izbori u pojedinim mestima biti raspisani 15. februara, dok će predsednički izbori biti raspisani najverovatnije 2. marta.

Dačić je istakao da lokalne i predsedničke izbore raspisuje on, kao predsednik Narodne skupštine, dok će predsednik Republike, kako je naveo, raspisati vanredne parlamentarne izbore, a nakon obrazloženja Vlade Srbije da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

"Cilj većine stranaka je da svi izbori budu održani istog dana, neki dogovor je da to bude 3. aprila. Zakonski i ustavni rokovi za raspisivanje izbora su različiti, tako da kada je reč o lokalnim i parlamentarnim oni se raspisuju 45 dana pre održavanja, što je oko 15. februara. Predsednički izbori se raspisuju 90 dana pre isteka mandata, predsedniku Vučiću mandat ističe krajem maja i raspisivanje će biti znači oko 2. marta", rekao je Dačić.

Neću se kandidovati za predsednika Srbije

Ponovio je da će SPS podržati Aleksandra Vučića za predsednika Republike, ako on bude odlučio da se kandiduje.

Dačić je ponovio i da se neće kandidovati za predsedika Republike, jer bi to značilo da "radi u interesu onih koji bi da sruše Vučića".

Lider SPS-a je najavio da će u narednih nekoliko dana razgovarati sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem vezano za to kako će SNS i SPS izaći na izbore, da li kao jedna ili dve izborne liste.

Da li će izaći kao jedna ili dve liste, Dačić kaže da to zavisi od toga kako će birači na to reagovati, ali i šta je najkorisnije kako bi osvojili veći broj poslaničkih mesta.

Deset godina koalicije

"Ove godine se navršava 10 godina otkako se nalazimo u koaliciji sa SNS-om, mislim da smo zajedno ostvarili značajne rezultate u reformi Srbije. Naši ciljevi ostaju isti, a to znači da učinimo sve što možemo da Srbija ubrzanim koricima ide napred", rekao je Dačić.

Povodom predstojećih izbora, Dačić je danas u Leskovcu održao sastanak sa rukovodstvom gradskih i opštinskih odbora iz Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga i rekao da je kao predsednik SPS obišao celu Srbiju i razgovarao sa predstavnicima te partije.

"SPS je uvek spreman za izbore, sada je važno da se ta radna temperatura podigne i da uđemo u sve pripreme za izbore, s obzirom da će to biti već idućeg meseca", zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija