Politika

Dačić: Ispunjeni zahtevi ekoloških pokreta, nema razloga za proteste

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2022

-

10:56

Dačić: Ispunjeni zahtevi ekoloških pokreta, nema razloga za proteste
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je odlukom o prekidanju saradnje sa rudarskom kompanijom "Rio Tinto" Vlada Srbije ispunila sve zahteve ekoloških pokreta i da svi eventualni zahtevi koji budu stizali spadaju u domen dnevne politike i predstojećih izbora.

"Pre toga je bilo zahteva oko Zakona o refendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji, a ovim je završena priča oko zahteva vezanih za Rio Tinto", rekao je Dačić za TV Pink.

Podsetio je da je premijerka rekla da svi koji žele, a što je, kaže, bio jedan od zahteva ekoloških protesta, mogu da pogledaju sva akta koja su potpisana sa Rio Tintom koji je, dodao je, došao u Srbiju u vreme vlade Vojislava Koštunice.

"Svih ovih godina nisam nijednom čuo nikakvu izjavu koja je dirala u taj projekat i pominjala da ima problema vezanih za zaštitu životne sredine", kazao je predsednik parlamenta.

On smatra da više nema suštinskih razloga za proteste i da je, kaže, zato najavljeno da će protesti biti usmereni na MUP i prekršajne prijave.

"I tu ima više grupacija, koje se međusobno takmiče, ali kada je reč o zahtevima grupacije koju predvodi (Aleksandar Jovanović) Ćuta sada je sve skinuto sa dnevnog reda", rekao je Dačić.

"Treba odvojiti politiku od procedure"

Komentarišući zahtev inicijative "Kreni-promeni" koja traži hitnu verifikaciju narodne inicijative predate parlamentu sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma i bora u Srbiji, zbog čega je sinoć održan protest ispred Predsedništva, Dačić je rekao da treba odvojiti politiku od procedure i da ta inicijativa nema nikakve veze sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Naveo je da je tekst narodne inicijative koju je predao Savo Manojlović, sa zahtevom za verifikaciju, nije kompletan i da ne sadrži obrazloženje što je, kaže, propisano zakonom.

"Odgovorio sam mu četiri dana nakon prijema inicijative, jer je tražio ubrzani postupak. Pozvao sam ga, ali nije hteo da se javi, jer je došlo do incidenta ispred parlamenta, a koji nema nikave veze sa Skupštinom. To se dogodilo izvan skupštinske ograde, a mi nismo bili obavešteni da će biti održana bilo kakva konferencija", rekao je Dačić.

Pojasnio je da procedura predviđa da Manojlović u roku od 15 dana ispravi i dopuni inicijativu, a da će on kao predsednik parlamenta dati saglasnost ako je sve u skladu sa zakonom.

"Ponudio sam i da skupštinske službe pomognu u pisanju kako ne bi pravili alibi da postoje opstrukcije u parlamentu", rekao je Dačić.

Naveo je da je rok za prikupljanje potpisa 90 dana i da se ne uvažvaju onlajn potpisi, već da Manojlović treba da podnese listu od 30.000 potpisnika.

"Kada se sve to vrati, organi skupštine treba da zauzmu stav povodom te inicijative. Sada smo daleko od toga da se raspravlja da li će taj zahtev biti prihvaćen ili ne", kazao je Dačić.

Naveo je da je Manojlović tražio verifikaciju po hitnoj proceduri kako bi okončali prikupljenje potpisa sa ciljem da Skupština pre raspuštanja 15.februara usvoji narodnu inicijativu.

"Mnogo je proceduralnih stvari da bi to stiglo da bude na dnevnom redu pre raspuštanja. Ali ne postoji bilo kakva opstrukcija, oni moraju da znaju ko je za šta nadležan. Uvek sve usmere na Vučića, ali on nema nikakve veze sa tim", naveo je Dačić.

"Neću se kandidatovati, da ne ugrozim pobedu Vučića"

Dačić je rekao da ne želi da se kandiduje za predsednika Srbije na izborima 3. aprila, jer bi se, kako je rekao, to tumačilo tako da je na strani onih koji žele da sruše Aleksandra Vučića.

"Neću da se kandidujem za predsenika ne zato što se plašim rezultata već zato što mislim da bi to pomoglo onima koji se bore da Vučić ne pobedi u prvom krugu, nego da ide u drugi krug. Mislim da je to pošteno, mi sarađujemo 10 godina i ne želim da u tome učestvujem", rekao je Dačić.

Dodao je da odluka o tome da li će SPS na izborima nastupiti samostalno ili u koaliciji sa SNS biti doneta do 1. februara na osnovu istraživanja javnog mnjena o tome šta žele birači.

"Da li će biti jedna ili dve liste zavisi kako naši birači gledaju na to, da li bi glasali više ako imamo jednu listu ili da budemo odvojeni" , rekao je Dačić.

Istakao je da će SPS podržati Vučića kao zajedničkog predsedničkog kandidata, ali da će u suprotnom ta stranka imati svog kandidata. Naveo je da je dogovoreno da SPS i JS nastave koaliciju sa SNS i posle izbora nevezano kako će te stranke izaći na izbore. Komentarišući navode dela opozicije da je falsifikovan deo glasova na referendumu, Dačić je kazao da to "traženje alibija" pred prestojeće izbore.

Dodao je da će na današnjem sastanku Kontrolnog tela Međustranačkog dijaloga biti razmatrani predloženi izborni zakoni koje je Vlada Srbije predložila Skupštini, a koji su usaglašeni sa međunarodnim institucijama kao što su OEBS i ODIR.

Naveo je da se zakoni se, između ostalog, odnose na kontrolu izbornog procesa i dodao da je formirana vladina Radna grupa za kontrolu birački spisak i da postoji mehanizam da svako može da traži da mu se odgovori li je neko glasao umesto njega.

Dodao je da će izbore pratiti i međunarodni posmatrači, a da će zapisnici biti u elektronskoj formi i da će biti objavljivani.

"(Saša) Radulović tražio da se ad hoc izvrši kontrola na nekim biračkim mestima kada je u pitanju brojanje glasova. Nije nikakav problem, Vučić je svima izašao u susret, bio je mnogo tolerantniji nego njegovi saradnici iz stranke upravo iz želje da na ovim izborima niko nema alibi da kaže da je došlo do bilo kakve krađe", rekao je Dačić.

Komentari (0)

Srbija