Politika

Protest Inicijative Kreni-promeni - zahtev za zabranu kopanja litijuma i bora u narednih 20 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2022

-

19:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U organizaciji Inicijative Kreni-promeni, koja traži uvođenje zabrane na kopanje litijuma i bora u narednih 20 godina večeras je održan protest s kojeg je ponovljen zahtev za zabranu iskopavanja litijuma i bor au narenih 20 godina. Nakon okupljanja ispred Predsedništva demonstranti su otišli do zgrade Vlade Srbije kako bi predali zahteve - usvajanje moratorijuma na narednoj sednici, a ako to ne bude učinjeno - omogućavanje uslova za realizaciju narodne inicijative sa tim zahtevom

Tokom šetnje blokirana je jedna saobraćajna traka, a direktor organizacije Kreni -promeni Savo Manojlović pozvao je demonstrante da se ne sukobljavaju s vozačima. On je u više navrata kritikovao policiju zbog neregulisanja saobraćaja iako je, kako je naveo, skup prijavljen na vreme.

Manojlović je prethodno pozdravio današnji potez Vlade o ukidanju Prostornog plana Jadar, ali istakao da jedan od uslova - moratorijum na iskopavanje litijuma - nije ispunjen.

On je obraćajući se okupljenima podsetio da vlast nije reagovala na inicijativu koju je ova organizacija uputila za ukidanje rijaliti programa.

On je od premijerke Ane Brnabić tražio da se večeras izjasni o tome da li je spremna da garantuje da će sve opštinske službe staviti overivače potpisa za narodnu inicijativu na raspolaganje od 8 do 20 sati svakim danom i da neće biti opstrukcije, kao i da će ona odgovarati ukoliko bilo koja osoba bude napadnuta dok bude skupljala potpise za narodnu inicijativu o zabrani eksploatacije litijuma u bora u Srbiji.

"Mi smo spremni, ne da sakupimo 30.000 potpisa, već ćemo za 10 dana sakupiti 50.000, ali tražimo da se o tome Narodna skupština izjasni pre izbora. Druga opcija je da se glasa odmah. Taj predlog Skupština može da predloži naredne nedelje, u suprotnom naredne nedelje imamo novi korak i otvaramo nove blokade", dodao je Manojlović.

"Mi za 10-20 godina možemo da imamo zemlju koju će ljudi poželeti da se vrate, i da ostavimo novim generacijama bolju zemlju nego što smo zatekli. Oni su na prošle izbore izašli sa sloganom 'Za našu decu', mi tražimo da odlučujući o narodnoj inicijativi ispune svoje obećanje i odluče nešto što se tiče sve dece u Srbiji. Možda su oni otpisali budućnost ove zemlje, ali uskoro počinje povratak otpisanih", rekao je Manojlović.

S. Groranović

 

Premijerka Ana Brnabić saopštila je večaras da je Vlada na sednici ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13 februara 2020. godine, što je bio jedan od dva zahteva Inicijative Kreni-promeni.

"Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo", rekla je Brnabić na pres konferenciji neposredo posle sednice Vlade.

Premijerka je navela da su ispunjeni svi zahtevi, pa čak, kako je dodala i hirovi Save Manojlovića i da je mislila da je Manojlović racionalan i kredibilan sagovornik, ali da se ovih dana razočarala pošto je on, ipak, pozvao na proteste i pored toga što je rekao da su ispunjeni svi zahtevi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija