Politika

Brnabić: Vlada je ukinula Prostorni plan za Jadar, što se tiče Rio Tinta - sve je završeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2022

-

18:16

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

”Vlada je na upravo završenoj sednici ukinula Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar", od 13. februara 2020. godine. Prostorni plan je ukinut, i više ne postoji, saopštila je premijerka Ana Brnabić nakon današnje sednice Vlade Srbije.

Kako je navela, poništene su sve dozvole, rešenja , odluke i sve ostalo u vezi sa Rio Sava eksplorejšn kompanijom.

Kako je navela ekološke organizacije, okupljene pre svega oko Ekološkog ustanka, SEOS, Otvorene građanske platforme "Akcija" i ostalih u zahtevima koji su predati Vladi 12. januara 2022. godine zahtevale su ukidanje uredbe Vlade o prostornom planu Jadar, poništaj svih upravnih akata i odluka u vezi sa Rio Tintom, javno objavljivanje dokumenata i sporazuma i eventualnih ugovora koje je Vlada potpisala sa Rio Tintom, i ukidanje radne grupe Vlade.

Osvrćući se na te hazteve, Brnabić je pozvala sve ekološke organizacije da dođu u Vladu Srbije i preuzmu dokumente u vezi sa Rio Tintom, i navela da će neko iz tima Vlade pomoći u analizi ukoliko to bude potrebno.

"Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli. Ukinuta je i odluka Vlade za obrazovanje radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2020. godine", navela je premijerka. .

Time su, kako je dodala, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i stavljena tačka na Rio Tinto u Republici Srbiji.

"Ovim je, što se tiče Rio Tinta, sve završeno", navela je.

"Ispunjeni zahtevi organizacija koje su protestovale"

Premijerka se osvrnula i na zahteve Save Manojlovića iz Kreni-promeni i konstatovala da su ispunjeni svi zahtevi zbog kojih je protestovao - povlačenje Zakona o eksproprijaciji, i izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

"Ispunili smo, ako mene pitate, i neke njihove hirove, a ne samo zahteve, i Manojlović je to potvrdio", navela je Brnabić. 

Kako je dodala, uprkos tome Manojlović je pozvao na proteste, pa je pokrenuo narodnu inicijativu, čiji je predlog bio izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je predao Skupštini 14. januara 2022. godine.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

 

"Po Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, za koji je tražio izmene koje su mu usvojene, rok Narodne skupštine da se odgovori na narodnu inicijativu je 15 dana. Meni deluje kao razuman rok, ako je mislio da nije, mogao je da kaže da želi odgovor u roku od 48 sati. Nažalost, već nakon četiri dana, odnosno tri dana kasnije ako ne uzimamo 14. januar, 18. januara Savo Manojlović izlazi ispred Skupštine, saziva pres konferenciju i kaže da imamo administrativne opstrukcije jer predsednik nije verifikovao narodnu inicijativu", navela je premijerka.

Kako je dodala, po Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, nigde se ne pojavljuje funkcija predsednika Republike.

"Nema šta predsednik Republike da verifikuje, nego to radi odbor u okviru Narodne skupštine. Onda je on pokazao i koliko munije stalo, i koliko ga nije briga, i koliko ne zna. Onda je pozvao na proteste i okupljanja ispred Predsedništva Republike Srbije večeras, jer predsednik nije verifikovao inicijativu - nešto što niti može, niti predsednik ima ikakvu funkciju u tom procesu. Da je (Manojlović) nepismen, potvrđuje i to što nema čak ni obrazloženje, dakle ključan deo, koji je po zakonu neophodan.Skupština mu je juče, 19. januara, poslala dopis, kojim traži da se upotpuni ta narodna inicijativa, da čitav predlog bude u skladu sa zakonom. I Skupština takođe nudi pomoć svih službi i Vlade Srbije, da se zajedno sa njim i njegovim timom završi taj predlog. Dakle, ne da nema administrativne opstrukcije, već odgovaramo u najkraćem mogućem roku i nudimo pomoć", navela je premijerka.

"Licemerje stranaca"

Ona je licemernim nazvala "strance koji finansiraju ove organizacije i proteste" i dodala da je o tome razgovarala s pojedinim ambasadorima.

"Najveći finansijeri organizacija za zaštitu životne sredine su iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Austrije... svi oni su se sjatili, u poslednjih godinu dana u Republiku Srbiju, ne samo da finansiraju ove organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta. Čak ni to ne bi bio problem, da kažemo da su zainteresovani za životnu sredinu i jačanje idemokratije u Srbiju, da nemamo ovakvo licemerje da ti koji finansiraju te proteste napadaju one kompanije koje dolaze iz tih zemalja, a mi valjda treba da branimo te kompanije i da politički slabimo zahvaljujući protestima", navela je premijerka.

Ona je navela primer lokalne orgnizacije koja je sprečila da se iz kamenoloma vadi kamen za Moravski koridor čija gradnja zbog toga kasni, a da je jedan od finansijera organizacije koja sprečava korišćenje kamenoloma i USAID.

"To pokazuje, kao što sam već jednom rekla, da ovde neki žele i jare i pare, što znači da finansiraju proteste kako bi oslabili i slomili kičmu Aleksandru Vučiću, ali da istovremeno znaju da je dovoljno posvećen i ozbiljan da će te projekte izgurati ukoliko misli da su u najboljem interesu Srbije i građana, pa ćete dobiti i jedno i drugo - i da se on oslabi,i da vaša kompanija ostane da radi. E pa, ne može više. Meni je dosta tog licemerja, jer sam ga u prethodna dva meseca videla kristalno jasno na nekim primerima o kojima ću pričati sutra", kaže premijerka Brnabić.

"Iskrena zabrinutost, ali i političke zloupotrebe"

Ona je ponovila razloge za ukidanje Prostornog plana. Jedan je, kako je rekla, zabrinutost građana iako "ima i onih koji žele da pitanje politički zloupotrebe".

Potom, kako je navela, Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija građanima i lokalnom stanovništvu. 

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

 

"Imali smo dovoljno sastanka s njima, ali nijedan nakon Vučićeve posete Gornjim Nedeljicama. Molila sam ih da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ali se ništa nije desilo", dodala je premijerka.

"Treći razlog - neću dozvoliti kao predsednica Vlade da uspe pokušaj političke obmane, u kojoj oni koji su dovodili Rio Tinto i menjali zakone zarad njih, danas sve ove stvari svaljuju na nas. Đilas se, verovali ili ne, dodatno obogatio od Rio Tinta. Njegov kum je prodao zemlju Rio Tintu za 717.000 evra. Mi nismo, pokušali smo sve da uradimo za građane. Zelenović je 18 godina živeo i radio pored Rio Tinta, pored Loznice. Nikada ga nismo čuli da je rekao nešto o Rio Tintu, sve do pre šest meseci", rekla je premijerka.

Četvrti razlog za donošenje ovakve odluke o Rio Tintu, navela je Brnabić, jeste to što se "svakoga dana laže", i to što je vlast optužena da je htela da pokrade referendum, kao i to što je "sve postalo napad na njih i njihove porodice".

"Dosta je sve skupa ovog licemerja i zato stavljamo tačku na Rio Tinto. Zato što je i meni dosta toga da sve ide preko leđa Aleksandra Vučića, i da finansirate nešto kako biste njemu slomili kičmu. Zato su me i sada zvali i rekli 'nemojte molim vas da dirate Rio Tinto', ali dosta je toga", navela je premijerka.

Uoči današnje odluke Vlade kompanija Rio Tinto je saopštila da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar”.

Govoreći o tom saopštenju, Brnabić je rekla da bi volela da su "takvu zabrinutost pokazali ranije, i da su bili otvoreniji za komunikaciju i sa predstavnicima medija, ali pre svega sa narodom, i da su stalno razgovarali sa ljudima u predelu Jadra i Rađevine".

"Ispunjeni svi zahtevi"

Na novinarsko pitanje da li očekuje da će Rio Tinto zbog današnje odluke tužiti Srbiju, premijerka je odgovorila da u to sada ne bi ulazila.

"Meni je bilo najvažnije da završimo to i da se posvetimo nekim drugim stvarima. Sada mi je želja da, pored vremena koje trošim na stranačke aktivnosti, ovih dana građanima još malo objasnim to licemerje za koje mi se čini da perfidno prolazi ispod radara", dodala je Brnabić.

Premijerka je ddodala da odluku Vlade ne vidi kao iznuđenu.

"Na kraju krajeva, imali smo i duže proteste u Srbiji, pa smo ih izdržali. Ovo je odluka koja pokazuje da Vlada i  predsednik tu za narod, a ne političke zahteve", kaže premijerka.

Ona je ponovila da su svi zahtevi ekoloških organizacija i aktivista ispunjeni.

"Tražili ste da Rio Tinto ne bude u Srbiji - stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji, to je ono što je najvažnije. Sve zahteve smo ispunili. Znam da će ljudi to razumeti, i da će bilo koji pokušaj da se ova situacija politizuje prozreti, kao što to u ovom trenutku radi Savo Manojlović", dodla je premijerka.

Odluku Vlade o povlačenju Prostornog plana koja je danas doneta premijerka je najavila u ponedeljak kada je rekla da za nekoliko nedelja Rio Tinto više neće biti u Srbiji.

Nakon što je kompanija izdala saopštenje u kojem navodi da menjaju dinamiku jer nisu dobili rešenje o eksploatacionom polju, Brnabić je rekla da im rešenje neće ni biti izdato, a da će prostorni plan o prostoru posebne namene Jadar biti ukinut.

Upravo ukidanje tog plana bio je jedan je od zahteva koji je istaknut na protestima koji se održavaju subotom u gradovima Srbije, a isti zahtev istakao je i Savo Manojlović iz Inicijative Kreni promeni.

Predstavnici ove inicijative su se pre dva dana okupili ispred Skupštine kako bi zatražili hitnu verifikaciju narodne inicijative zabrane iskopavanja litijuma i bora.

Manojlović je tada novinarima rekao da su oni predali parlamentu narodnu inicijativu i da traže njenu hitnu verifikaciju, ali su, kaže, umesto verifikacije, dobili obaveštenje da je inicijativa dostavljena skupštinskom Odboru, čiji su im članovi, dodaje, rekli da ne vide razlog zašto je dostavljena njima.

Osim ukidanja prostornog plana "Jadar" inicijativa je zahtevala i da se donese zabrana iskopavanja litijuma i bora na najmanje 20 godina, a za realizovanje ovih zahteva Vladi je kao rok dat današnji datum - 20. januar. Manojlović je tada za danas najavio organizovano okupljanje ispred Predsedništva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija