Politika

Rio Tinto uoči najavljenog ukidanja prostornog plana za Jadar: Zabrinuti smo zbog izjava predstavnika Vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2022

-

15:55

Rio Tinto uoči najavljenog ukidanja prostornog plana za Jadar: Zabrinuti smo zbog izjava predstavnika Vlade
Rio Tinto uoči najavljenog ukidanja prostornog plana za Jadar: Zabrinuti smo zbog izjava predstavnika Vlade - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Rio Tinto je sopštila da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar”.

"Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala", navodi se u saopštenju.

"Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta", poručeno je iz ove kompanije.

Saopštenje je prosleđeno medijima svega dva sada pre održavanja sednice Vlade na kojoj je najavljeno ukidanje odluke o prostornom planu za Jadar, a premijerka Ana Brnabić je tim povodom najavila i obraćanje medijaima u 18 časova.

Odluku Vlade o povlačenju prostornog plana premijerka je najavila ponedeljak kada je rekla da za nekoliko nedelja Rio Tinto viće neće biti u Srbiji.

Nakon što je kompanija izdala saopštenje u kojem navodi da menjaju dinamiku jer nisu dobili rešenje o eksploatacionom polju, Brnabić je rekla da im rešenje neće ni biti izdato, a da će prostorni plan o prostoru posebne namene Jadar biti ukinut.

Upravo ukidanje tog plana jedan je od zahteva koji je istaknut na protestima koji se održavaju subotom u gradovima Srbije, a isti zahtev istakao je i Savo Manojlović iz Inicijative Kreni promeni.

Predstavnici ove inicijative su se pre dva dana okupili ispred Skupštine kako bi zatražili hitnu verifikaciju narodne inicijative zabrane iskopavanja litijuma i bora.

Manojlović je tada novinarima rekao da su oni predali parlamentu narodnu inicijativu i da traže njenu hitnu verifikaciju, ali su, kaže, umesto verifikacije, dobili obaveštenje da je inicijativa dostavljena skupštinskom Odboru, čiji su im članovi, dodaje, rekli da ne vide razlog zašto je dostavljena njima.

Osim ukidanja prostornog plana "Jadar" inicijativa je zahtevala i da se donese zabrana iskopavanja litijuma i bora na najmanje 20 godina.

Manojlović je tada za danas najavio organizovano okupljanje ispred Predsedništva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija