Biznis vesti

Brnabić: Vlada će uskoro doneti odluku da poništi Uredbu o Rio Tintu, što se mene tiče ne mora da bude u Srbiji

Komentari

Autor: FoNet

17/01/2022

-

15:01

Brnabić: Vlada će uskoro doneti odluku da poništi Uredbu o Rio Tintu, što se mene tiče ne mora da bude u Srbiji
Ana Brnabić - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije uskoro će doneti odluku da se poništi Uredba kojom je u republički prostorni plan unet projekat "Rio Tinto", izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u Novom Sadu prilikom uručenja ključeva stanova pripadnicima snaga bezbednosti.

Premijerka, nije htela da precizira kada će odluka biti doneta, ali je napomenula da predstoje "još neke konsultacije sa predsednikom".

"Ne treba da imamo problem, mi ih nismo doveli u Srbiju, ništa im nismo dali, nemamo nikakav ugovor sa "Rio Tintom", rekla je Brnabić i ponovila da protesti protiv "Rio Tinta" imaju politički karater i da nemaju nikakve veze sa zaštitom životne sredine.

Ona je naglasila da sa zaštitom životne sredine ima veze izgradnja kanalizacione mreže u novosadskom naselju Kisač, koje je posetila ranije danas.

"Što se mene tiče, ne mora "Rio Tinto" da bude u Srbiji", rekla je Brnabić i ponovila da se odluka može očekivati uskoro, ali nije htela na pitanje novinara da precizira koliko skoro.

Predstavnici ekoloških organizacija su posle sastanka održanog 9. januara u Gornjem Milanovcu, saopštili da će nastaviti sa blokadama puteva sve dok Vlada Srbije ne povuče uredbu o republičkom prostornom planu posebne namene i javnosti ne da na uvid sve što je potpisano sa kompanijom "Rio Tinto". Član pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović je izjavio da, ako Vlada ukine prostorni plan za projekat "Jadar", nestaju svi pravni osnovi za poslovanje ove kompanije, sem, "ako ne postoji neki tajni ugovor”.

Euronews/Nataša Kovačev

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je, međutim, više puta ponovila da "nema nikakvog ugovornog odnosa, da nije potpisan nijedan ugovor između kompanije i Vlade ili Ministarstva, bez obzira na to što mesecima slušamo neistine".

"Ono za šta se ja zalažem je da dobijemo studije o proceni uticaja na životnu sredinu da bismo imali argumentovano šta je tačno, a šta nije. Projekat "Jadar" je zaustavljen na zahtev građana, ali je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu. Zakonom iz 2006. godine dozvoljeno je pravo na eksploataciju kompaniji koja dobije istražno pravo", rekla je Mihajlovićeva za TV Prvu.

Ona je podsetila da je "Rio Tinto" u Srbiji od 2004. godine i da je tada postojao zakon u kojem je stajalo da onaj ko dobije dozvolu, može da istražuje, ali da bez tendera ne dobija pravo na eksploataciju rude.

"Zakon je 2006. godine promenjen i onda je dozvoljeno da onaj ko dobije istražna prava i utvrdi da postoje rezerve neke rude, automatski dobije i pravo na eksploataciju", predočila je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis