Politika

Manojlović o odluci Vlade: Ukinut prostorni plan, ostaje drugi uslov

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2022

-

18:23

Manojlović o odluci Vlade: Ukinut prostorni plan, ostaje drugi uslov
Savo Manojlović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Inicijative kreni-promeni Savo Manojlović pozdravio je današnji potez Vlade o ukidanju prostornog plana Jadar, ali istakao da jedan od uslova nije ispunjen.

On je sve pozvao na protest ispred Predsedništva rečima "još jedan korak, blizu smo".

"Ukinut Prostorni plan! Ostaje drugi uslov: uvođenje zabrane ekspolatacije bora i litijuma na 20 godina. Ajmo svi do predsedništva - 19h! Još jedan korak! Blizu smo", napisao je Manojlović na Tviteru.

Premijerka Ana Brnabić saopštila je večaras da je vlada na sednici ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13 februara 2020. godine.

"Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, resenja, odluke i sve ostalo", rekla je Brnabić na pres konferenciji neposredo posle sednice vlade.

Ranije danas, kompanija Rio Tinto je u saopštenju upućenom medijima izrazila zabrinutost zbog izjava o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekat "Jadar".

"Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala", poručila je kompanija Rio Tinto.

U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska Rio Tinta u našu zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija