Politika

Ekološki ustanak: Dugoročni plan promena Zakona o rudarstvu

Komentari

Autor: Fonet

20/01/2022

-

20:34

Ekološki ustanak: Dugoročni plan promena Zakona o rudarstvu
Ekološki ustanak: Dugoročni plan promena Zakona o rudarstvu - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Ekološki ustanak danas je povodom ukidanja uredbe Vlade Srbije o projektu "Jadar" čestitao svim građanima Srbije, a posebno onima koji su bili na blokadama i poručio da je dugoročni plan promena Zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima.

U saopštenju Ekološki ustanak je istakao da se moraju pokazati svi sporazumi da ne bi posle "iskočio neki ugovor a onda građani plaćali proviziju koju je neko od Rio Tinta stavio u svoj džep", kao i da se moraju pečatirati bušotine, rešiti problem bora u podzemnim vodama i nadomestiti šteta poljoprivrednicima.

Kako se navodi, sledeći korak je vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije, koji će Vlada uskoro poslati Skupštini na usvajanje, na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a "ne samo po diktatu multinacionalnih kompanija".

"Dugoročni plan je promena zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona, ali to mora jako precizno da se uradi, i ozbiljna stručna grupa da se sastavi, u skupštini koja sluša struku i građane – a nikako ovako preko nekakve brzopotezne inicijative", ukazao je Ekološki ustanak.

Takođe, ovaj pokret navodi kako bi trebalo razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite i da postanu regioni "zdrave hrane", što bi otvorilo put evropskim ali i domaćim fondovima, te bi se od poljoprivrede zarađivalo i tri-četiri puta više.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija