Politika

Završen četvrti sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog, očekuje se dolazak evropskih posrednika

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2022

-

16:39

Završen četvrti sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog, očekuje se dolazak evropskih posrednika
Završen četvrti sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog, očekuje se dolazak evropskih posrednika - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti sastanak Kontrolnog tela za Međustranački dijalog održan je danas u parlamentu, a predstavnici vlasti i opozicije razgovarali su o izbornim zakonima koji bi, uskoro, nakon što ih je usvojila vlada, trebalo da se nađu pred poslanicima.

Reč je o izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, o finansiranju političkih aktivnosti, izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, izboru predsednika Republike.

Sastanak je vodio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a pored predstavnika vlade, RIK-a i vlasti bili su prisutni i predstavnici opozicije, iz SRS, Dveri, Zavetnicka, DSS-a, POKS-a, Zdrave Srbije, Dosta je bilo.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj preneo je za Tanjug posle sastanka da je vlast predložila, da se usvoji predlog evropskih posrednika da ubuduće jedan birač može svojim potpisom da podrži kandidaturu više stranaka što je za njih, kaže, neprihvatljivo.

Ako bi se to primenilo, uveren je on, vlast bi mogla na izborima da kandiduje, kako je rekao, "još više lažnih izbornih lista nego što je to bio slučaj 2020. godine".

Predsednik Dveri Boško Obradović tvrdi da je vlast danas predstavila rešenja koja nisu deo sporazuma vlasti i opozicije i to, kako kaže, pod pritiscima EU.

On kritikuje što se predloženim rešenjima skraćuje vreme za predaju lista, smanjuju sredstva koja dobijaju predsednički kandidati, a na promotivnom materijalu se mora naći ime štamparije koja je izradila izborni materijal.

Prema ranijim najavama, evroposlanici bi u Beograd trebalo da dođu 27. januara, a parlament bi o predlozima zakona prema procenama učesnika dijaloga trebalo da raspravlja početkom februara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija