Politika

Lajčak obavestio ambasadore zemalja EU o poseti Srbiji

Komentari

Autor: Euronews

05/06/2021

-

10:44

Lajčak obavestio ambasadore zemalja EU o poseti Srbiji
Lajčak obavestio ambasadore zemalja EU o poseti Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za pregovore izmedu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je o svojoj poslednjoj poseti Srbiji obavestio ambasadore zemalja EU.

On je na Tviteru objavio da je na ovaj način nastavio tradiciju obaveštavanja nakon završenih poseta.

"Kao dobru tradiciju tokom svih poseta, na terenu, obavestio sam ambasadore EU o sastancima u Beogradu", poručio je Lajčak.

 

Lajčak je ove nedelje bio u poseti Prištini i Beogradu, istovremeno kada i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer.

"Nisam došao sa porukama, došao sam sa namerama da dobro pripremimo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Bitno je da znamo šta tu možemo da očekujemo", rekao je Lajčak po dolasku u Srbiju.

Palmer i Lajčak sastali su se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu - šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas“, objasnio je Vučić.

Osim dijaloga Beograda i Prištine, neke od tema bile su i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji i  elektroenergetska situacija.

"Razgovarali smo o svetinjama, o Valaču, elektroenergetskoj situaciji", rekao je Vučić, potvrdivši i da su visoki zvaničnici EU i SAD sagovornike u Prištini upozorili na zaštitu crkava i manastira.

Sastanak i sa patrijarhom

Lajčak i Palmer su se sastali i sa patrijarhom Porfirijem.

"Istakli da se angažuju na rešavanju problema i na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i vernog naroda na Kosovu i Metohiji", saopštili su patrijarh i vladike SPC.

Patrijarh i vladike podržavaju dijalog, ali pod uslovom da na bilo koji način ne ugrožava ili dovodi u pitanje interese crkve, vernog naroda i države Srbije, ističu.

Lajčak i Palmer su posebno istakli da su drevni manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane, navodi SPC na svom sajtu.

Preporuka za vas

Vučić posle razgovora sa Lajčakom i Palmerom: Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom
Selaković poručio Lajčaku: Dijalog i kompromis jedini put za održiv dogovor Beograda i Prištine
Lajčak za Euronews: Dogovoren datum sastanka Vučića i Kurtija, Borelj će ga uskoro objaviti

Komentari (0)

Srbija