Politika

Brnabić: Što pre pronaći kompromis sa Prištinom, ali plašim se šta će se dešavati na KiM

Komentari

Autor: Euronews

04/06/2021

-

10:55

Brnabić: Što pre pronaći kompromis sa Prištinom, ali plašim se šta će se dešavati na KiM
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi volela da se nađe kompromisno rešenje za KiM, ali smatra da to nije realno da se desi do kraja godine.

Brnabić je istakla da je nedostatak dijaloga jedna je od najvećih opasnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, za dalji napredak i rast ekonomije i da je neophodno pronaći što pre neko kompromisno rešenje.

Tanjug/Rade Prelić

 

“Plašim se šta će se dešavati na KiM i na šta je spremna Priština, ali i neki strani faktori. Zbog toga bih volela, koliko god hrabrosti i odgovornosti bilo potrebno za to, da se nađe kompromisno rešenje. Da li je realno da će se naći pre kraja ove godine - verovatno ne, jer Priština nije spremna na razgovor”, rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je navela da je juče imala sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da "rade zajedno na dokumentu koji je važan za nastavak pregovora sa Prištinom". 

Srbiju, kako je rekla,  u narednom period čeka nekoliko regionalnih sastanaka - 10. juna sastanak u Tirani, 17. juna sastanak u Antaliji, 18. juna sastanak u Beču, ali i 8. juna je presuda Ratku Mladiću.

Razgovor sa Palmerom bio skren i otvoren

Upitana kako je protekao sastanak sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmerom, ona je rekla da je zadovoljna razgovorom, da se ne slažu po mnogim pitanjima, ali da nije bilo pritisaka.

“To je bio iskren, otvoren razgovor. Mi smo izneli šta je Beograd uradio do sada, gde su crvene linije. Razgovarali smo i o bilateranim odnosima sa SAD, vladavini prava i evropskim integracijama. Bio je to dug i kvalitetan sastanak. Ne slažemo se po milion stvari, ali niIje vršio pritisak”, rekla je premijerka.

Beograd, kako je navela, ne može da ide dalje sa razgovorima ukoliko prištinska strana ne implementira ono što je do sada dogovoreno, a to je Zajednica srpskih opština.

"Priština mora da implementira Briselski sporazum o normalizaciji, mora da formira ZSO. To je međunarodna obaveza privremenih institucija u Prištini i to je naša crvena linija. To nije nešto na čemu treba da insistira samo Beograd. Na tome mora da insistora EU i o tome smo juče pričali. Nisu tu samo potpisnici Beograd i Priština, tu je potpisnik i EU", rekla je premijerka.

Brine me Vučićeva bezbednost

Ona je naglasila i da je posebno brine Vučićeva bezbednost i dodala da je to "jedina stvar koja može da stane na put napretku Srbije".

Smatra da je najozbiljnija pretnje predsedniku došla od Petra Gvozdenovića, za koga kaže da je do sada izvršio više krivičnih dela i da je od 2020. godine u bekstvu.

"To je čovek koji je izvršio više krivičnih dela. Četiri puta je osuđivan na uslovne kazne. Od 2020. godine je u bekstvu i ne možemo da dođemo do njega. To me brine. To je jedna od najozbiljnijih pretnji", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija