Politika

Euronews veče: Zašto Srbija stagnira ili pada na listi percepcije korupcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2022

-

23:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji ne postoji politička volja da se smanji korupcija, a i kada bi se nešto promenilo u toj oblasti, bilo bi potrebno da prođe nekoliko godina, kako bi se videle posledice, ocenili su gosti emisije Euronews veče.

Programski direktor Transparentnosti Srbija (TS) Nemanja Nenadić osvrnuo se na izveštaj o korupciji organizacije "Transparensi internešnel", koja je Srbiju svrstala na 96. mesto sa indeksom 38, što je najniži rezultat od 2012. godine.

On je ocenio da je aktuelna vlast donela dosta propisa koji su promenili stvari na bolje, ali da je to i dalje daleko od dovoljnog.

"Kada govorimo o percepciji korupcije, tu je reč o istraživanjima koje ne beleže promene na brzinu, već je reč o stavovima i zapažnjima koja se teško menjaju. Sve i kad bi sutra vlast krenula da menja zakone i donosi one koji su dobri, veliko pitanje je da li bi trebalo da prođe dve, tri ili možda pet godina da se utisak koji stranci imaju o nama promeni i da budemo dovoljno uverljivi da se ovde zaista bori protiv korupcije", rekao je Nenadić. 

Dodao je da je sada u proceduri Skupštine Srbije nekoliko zakona koji su važni za borbu protiv korupcije, a donose se na brzinu i pred izbore.

"Problemi su veći kada se borba ne vodi kako treba i nije reč samo o tome da u Srbiji nema volje da se zakoni sprovode. Imamo pokazanu volju da se zakoni ne sporovde, to je slučaj s javnim preduzećima, velikim delom javne uprave i svim nabavkama koje se sprovde, a ne podrazumevaju konkurenciju", rekao je Nandić.

Euronews Srbija

 

S njim je saglasan Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji član Odbora Agencije za sprečavanje korupcije.

"Ovde postoji politička volja da se ništa bitno ne promeni. Politička volja je vaša ili moja volja da nešto realizuje kao projekat. Toga nema po mom ličnom uverenju. U poslednjih nekoliko godina imate set zakona, kojima nešto regulišete, a praktično ništa ne rešite. Kad vas pritisnu akteri iz EU, vi nešto promenite, ali nemate mogućnosti da procesuirate", rekao je Stojiljković. 

Nenadić je otkrio da je poverenje naroda da će se vast izboriti sa korpucijom naglo skočilo kad je uhapšen vlasnik Delte Miroslav Mišković, jer "je to hapšenje predstavljeno kao nešto što ima veze s korupcijom". 

Isto tako, prošle godine kad je pandemija koronavirusa bila u jeku, imali smo znatan pad opažene korupcije.

I Nenadić i Stojiljković smatraju da svaki zakon može biti sporan sa stanovišta korupcije, posebno ako se u njemu neke odredbe mogu tumačiti na razne načine. 

"Naše ustaljeno, tradicionalno shvatanje politike je - šta će mi vlast, ako ne mogu da radim šta hoću. Ne opravdavam uličnu korupciju, to je korupcija koju obični građani mogu da dosegnu. To je policajac, lekar, profesor na Univerzitetu, korupcija na tom nivou kvari utisak o sistemu, ali ona ga sistemski održava da se ništa ne menja", ocenio je Stojiljković.

Euronews Srbija

 

Na pitanje novinara, da li može da se govori o korupciji u oblasti nabavke respiratora i kovid opreme, koji su i dalje pod velom tajne, Nanadić kaže: "Očigledno da je pandemija koronavirusa poslužula kao izgovor da se limitiraju ljudska prava, a pogotovo da se oslabe antikorupcijski mehanizmi. Govorimo o čitavom svetu, i druge zemlje su to radile, ali Srbija je gora. Ne možemo ništa da kažemo dok svi podaci ne budu objavljeni. Za neke nabavke podaci su delimično objavljeni i pokazalo se da ima i te kako nepravilnosti". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija