Politika

Novi protest Inicijative Kreni-promeni, Manojlović najavio opstrukciju izbora ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni

Komentari

Autor: Euornews Srbija

27/01/2022

-

19:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Članovi pokreta "Kreni-promeni", ekološki aktivisti i drugi građani ponovo su se okupili ispred Predsedništva zbog zabrane eksploatacije litijuma i bora.

Direktor Inicijative Kreni promeni Savo Manojlović je najavljujući današnji protest pod nazivom  "Srbija nije na prodaju" ispred Predsedništva kao zahteve naveo ukidanje uredbe o prostornom planu za Jadar" na pravno ispravan način" i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma na 20 godina".

 

Ako ovi zahtevi ne budu ispunjeni do raspuštanja Skupštine, Manojlović je najavio da će organizovati opstrukciju izbora, a da će tema litijuma biti nametnuta tokom kampanje.

"Naredne nedelje organizovaćemo izjašnjavanje, na platformi "Kreni promeni", svih ekoloških organizacija. Ponudićemo opcije: ukoliko se ne donese ovo, biće opstrukcije izbora, neće ih biti. Drugo, javno ćemo sprovoditi kampanju protiv Rio Tinta. Političari se neće izvući dok ne očiste ovo iz Srbije. Ne znam ko će biti premijer ili predsednik, ali Rio Tinto se neće vratiti", rekao je Manojlović ispred Predsedništva.

On je zahtevao da se pre izbora donese jedan član Zakona, 4a.

"Ono što važi za Jadar važiće za celu Srbiju. Ako ne donesu tu odredbu, vratiće Rio Tinto na mala vrata i tuzice Srbiju i uzeti nam novac", naveo je Manojlović

Saobraćaj ispred zgrade Predsedništva je zaustavljen, a organizatori su i krenuli u potestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije u koloni na čijem je čelu bio transparent "Srbija nije na prodaju".

Kao i na ranijim protestima, na skupu nije bilo uniformisanih policajaca, 

Euronews

Ipak, Manojlović se zahavlio pripadnicima policije koji su, kako je rekao, za razliku od prošlog puta učinili da se osećaju kao građani. Naime, on je tokom prethodnog skupa protestovao i što policija nije obezbeđivala protestu šetnju i zaustavljala saobraćaj s obzirom da je, kako je rekao skup bio najavljen.

Manojlović je ranije  ocenio da je Prostroni plan "Jadar" ukinut na pravno neispravan način, uz podsećanje da su Vladi Srbije, zajedno sa zahtevom za zabranu istraživanja i ekpolatacije bora i litijuma, ukazali na tačan pravni put kako staviti van snage Uredbu.

"Na ovaj način Vlada Srbije omogućava Rio Tintu da sutra odluku o ukidanju ospori i reaktivira prostorni plan. Istovremeno, bez pravnog osnova pojačava se pravna argumentacija Rio Tinta kada bude tužio Srbiju za odštetu", ukazao je Manojlović i ocenio da Vlada time direktno radi protiv interesa Srbije.

Istovremeno, Manojlović zahteva i dvodecenijski moratorijum na iskopavanje ruda litijuma i bora u Srbiji.

To je bio jedan od dva zahteva organizacije "Kreni promeni" koja je Vladi Srbije predala peticiju sa 292.000 potpisa protiv Rio Tinta. Oni su zatražili od Vlade ukidanje prostornog plana projekta Jadar i moratorijum na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma u narednih 20 godina.

Vlada Srbije je na sednici 20. decembra donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" i Odluku o prestanku važenja Odluke o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta "Jadar".

U Uredbi koja se odnosi na prostorni plan piše da će nadležni organi bez odlaganja staviti van snage pojedinačne akte donete radi realizacije Uredbe. Takođe će nadležni organi bez odlaganja obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu Uredbe.

Komentari (1)

milan

27.01.2022 20:08

koja poenta je da sada protestvujes kada se raspusta skupstina... zar nije logicno da protestvuje neko nakon sto se uspostavi nova vlada? osim ako protedti nemaju politicku pozadinu?

Srbija