Politika

Pokret "Kreni - Promeni" traži glasanje o narodnoj inicijativi pre izbora

Komentari

Autor: FoNet

21/01/2022

-

19:22

Pokret "Kreni - Promeni" traži glasanje o narodnoj inicijativi pre izbora
Savo Manojlović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Pokret "Kreni - Promeni" je, nakon jučerašnjeg protesta "Srbija nije na prodaju" i konferencije za medije premijerke Ane Brnabić, zatražio javne garancije da će narodna inicijativa tog pokreta da se stavi 20-godišnji moratorijum na iskopavanje litijuma i bora u Srbiji biti stavljena na glasanje pre raspisavanja izbora, što može da bude učinjeno na predlog Vlade ili jedne trećine narodnih poslanika, saopšteno je danas.

Zatražena je i garancija da će opštinski i gradski overivači potpisa biti stavljeni na raspolaganje, bez administrativne opstrukcije, kao i da se garantuje bezbednost volontera, navodi se u saopštenju.

Jučerašnji protest je, kako se ističe, pokrenut kao reakcija na napad kome su pripadnici inicijative "Kreni-Promeni" bili izloženi ispred Skupštine Srbije nakon što su došli da završe "tehničke detalje oko narodne inicijative".

"U dopisu je jasno naznačeno da bez garancija koje bismo dobili danas, nećemo ulaziti u postupak skupljanja potpisa za narodnu inicijativu. Nastavićemo sa novom serijom protesta dok Vlada ili narodni poslanici ne predlože i zakonom uvedu zabranu na iskopavanje bora i litijuma", poručuju iz inicijative "Kreni-Promeni".

Naglašavaju da je to ispunjenje njihovog poslednjeg zahteva i da će, ako ne bude ispunjen nastaviti sa protestima.

"Potpuno je nelogično da se zbog ekološki štetnog istraživanja i ekspolatacije bora i litijuma, sprovede faktička zabrana na delu teritorije. Kao što je zaštićen Jadar, potrebno je da zaštitimo celu Srbiju. Ako se ne bi uvela zabrana na nivou cele Srbije, ispalo bi da je 'Rio Tinto' iz političkih razloga bio diskriminisan u odnosu na ostale kompanije i to bi upravo pojačalo argumentaciju 'Rio Tinta' po eventualnoj tužbi", tvrdi u saopštenju inicijativa "Kreni-Promeni".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija