Politika

Osnovana Otvorena građanska platforma AKCIJA

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2021

-

23:45

Osnovana Otvorena građanska platforma AKCIJA
Osnovana Otvorena građanska platforma AKCIJA - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je danas osnovana Otvorena građanska platforma AKCIJA, u kojoj su se oko programa Zeleni dogovor za Srbiju, okupile političke stranke, udruženja i grupe građana iz 60 gradova i opština u Srbiji, saopšteno je iz informativne službe Zajedno za Srbiju (ZZS).


Simbolično, AKCIJA je pokrenuta danas, na Svetski dan zaštite životne sredine, a inicijator AKCIJE i predsednik ZZS Nebojša Zelenović, kako se navodi u saopštenju, poručio je na skupu da je zadatak AKCIJE da uveri građane da su promene moguće jer, kako je rekao, "zajedno možemo stati na put autoritarizmu, populizmu i nepravdi".

Uz poruku da se Zeleni dogovor oko kojeg je AKCIJA okupljena oslanja na politike razvijenog sveta i da stanje životne sredine u Srbiji zahteva hitnu mobilizaciju građana, Zelenović je kao motive za mobilizaciju naveo političke ciljeve.

To su, navodi Zelenović, želja za strateško, a ne samo deklarativno partnerstvo sa Evropskom unijom i SAD, za rešavanje pitanja KiM, uz odgovornost prema Srbiji, ali i prema celom regionu, kojem je, kako je dodao, neophodna stabilnost i članstvo u EU, te potreba za novim ljudima u politici.



Osnivanje AKCIJE, kako se naovdi u saopštenju, pozdravila je i poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon koja je poručila da se raduje uključivanju ove građanske platforme u aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

"Mi bismo pozdravili ako bi progresivne snage u Srbiji učinile mogućim da vidimo novu stranku, novi pokret, bilo kakvu vrstu alternative koja je progresivna i pokriva najznačajnije teme kao što su Evropski zeleni dogovor, energetska tranzicija, klimatske promene, pitanja otpadnih voda, sva pitanja biodiverziteta. Vi ste oni koji će napraviti razliku na kraju, ali to nam nije potrebno samo u Beogradu, Nišu ili u najvećim gradovima, potrebni ste nam svuda", rekla je ona u video-poruci okupljenima.

Fon Kramon je, kako se navodi u saopštenju, poručila da su takve progresivne snage EP i njegovim partnerima u ostalim evropskim prestonicama ''''potrebne kao saveznici u Srbiji''''.

Video poruku podrške AKCIJI poslao je i kopredsednik Evropske zelene partije i član EP Tomas Vajc, koji je ocenio da u Srbiji nije lako pokrenuti demokratski projekat zbog, kako je rekao, "jednostranosti medija i dominacije jedne velike stranke".

"Zahvaljuem vam na proevropskoj posvećenosti zato što jasno ističete da je budućnost građana Srbije na našem zajedničkom evropskom stolu, gde delimo vrednosti i zajednički pristup, strateške interese i pozitivan ekonomski razvoj. Hvala na jasnom pozicioniranju ka evropskom putu", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija