Politika

Vučić posle otvaranja ZOI u Pekingu: Želimo direktnu avio liniju prema Kini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2022

-

17:07

Vučić posle otvaranja ZOI u Pekingu: Želimo direktnu avio liniju prema Kini
Vučić posle otvaranja ZOI u Pekingu: Želimo direktnu avio liniju prema Kini - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Pekingu da Srbija želi da uspostavi direktnu avio liniju ka Kini.

On je, u izjavi novinarima, podsetio da su ranije Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina i Rusija bile prve četiri zemlje po vrednosti trgovinske razmene sa Srbijom, a da je danas Kina već druga.

"Danas su stvari potpuno drugačije. Trgovinska razmena sa Nemačkom dostigla je vrednost od 7,6 milijardi dolara, sa Kinom 5,3 milijardi dolara, a zatim idu Italija, Rusija, pa Poljska, Mađarska, Rumunija, Bugarska sa kojima drastično raste trgovinska razmena", rekao je Vučić, novinarima nakon otvaranja ZOI.

Ukazao je da Srbija ima deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom, ali da je naš izvoz porastao za 22 puta, čemu mnogo pomaže Ziđin, koji je naš najveći izvoznik.

On je prethodno prisustvovao svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

"Sutra ujutru ćemo imati susret sa Sijem, posle Putina, mi ćemo biti prvi koji će imati biletaralni susret. Iskrostićemo tih pola sata, imamo interes da otvorimo direktne linije ka Pekingu i Šangaju. Nama je posle pet godina postao profitabilan let za Njujork ", rekao je Vučić, novinarima nakon otvaranja ZOI.

Igre je zvanično otvorio kineski predsednik Si Ðinping, a svečanoj ceremoniji na Nacionalnom stadionu u Pekingu, čuvenom "Ptičjem gnezdu", prisustvovao je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Vučić je u Pekingu je razgovarao i sa šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, prestolonaslednikom Abu Dabija o ekonomskoj saradnji Srbije i UAE i otvaranju fabrike vakcina protiv koronavirusa u Zemunu.

"Sa dragim prijateljem Šeikom Mohamedom bin Zajedom na otvaranju #WinterOlympic razgovarao sam o ekonomskoj saradnji Srbije i UAE, kao i o zajedničkom važnom projektu - fabrici vakcina, koju u martu treba da otvorimo u Beogradu, uz pomoć zemlje domaćina Kine", rekao je Vučič. 

Dodao je da je imao važne razgovora na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

"Imao sam priliku da dugo razgovaram s predsednikom Poljske. Nekako smo uspeli da organizujemo susret sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, našim velikim prijateljem. Imao sam priliku da razgovaram sa knezom Albertom od Monaka", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije osvrnuo se i na diplomatski bojkot ZOI u Pekingu.

"Svaka suverena zemlja ima pravo da odluči da li će da dođe na otvaranje. Ja sam sa moćnim ljudima bio ovde, iako nemaju predstavnike na ZOI. Važno je ukazati poštovanje predsedniku Siju. Video sam neke iz EU i celog sveta. Kina svoj uticaj ubrzano širi, sve je domintantniji njen uticaj u Aziji. Ona 'guta' i jede Evropu. Evropu je pre 20 godina predstavljala 20 odsto ukupnog BDP, a danas jedva da je dvocifrena, a Azija raste, ide u nebesa. Raste i Afika, to su kontinenti kojima treba da se okrenemo. Ne želim da propustimo još jednu industrijsku revoluciju", poručio je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija