Politika

Vučić na otvaranju ZOI u Pekingu, sastaće se sa Si Đinpingom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

16:11

Vučić na otvaranju ZOI u Pekingu, sastaće se sa Si Đinpingom
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u dvodnevnu radnu posetu Kini, tokom koje će se sastati sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, a prisustvovaće i otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

Prvog dana posete, u petak, 4. februara, Vučić će prisustvovati ceromoniji otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Predsednik Srbije će zatim prisustvovati i prijemu koji kineski predsednik organizuje za gostujuće šefove država i međunarodnih organizacija, a među gostima, kako je najavljeno, biće i predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Drugog dana posete, Vučić će se sastati sa predsednikom Kine Si Ðinpingom, a to će biti njihov sedmi susret.

Poslednji put Vučić i Si razgovarali su u septembru 2019. godine u Pekingu, kada je predsednik Srbije učestvovao na Samitu u okviru inicijative "Pojas i put".

U međuvremenu, dvojica lidera razgovarala su dva puta telefonom, a predsednik Vučić je prošle godine učestvovao i na video-samitu 17 +1, koji su organizovali Kina i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Jedini predstavnici Ignjatović i Vukićević

Srbiju će na ZOI predstavljati skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.

Prvi će na stazu izaći Vukićević u spustu, koji će se održati drugog dana takmičenja, 6. februara od 4.00 po srednjoevropskom vremenu. On će nastup na Igrama završiti dva dana kasnije u superveleslalomu koji, takođe, počinje u 4.00, saopštio je Olimpijski komitet Srbije.

AP/ Mark Schiefelbein

 

Ignjatović će prvi nastup imati 11. februara u superveleslalomu, a trka počinje u 4.00. Ona će četiri dana kasnije od 4.00 voziti spust, a učešće na Igrama završiće 17. februara u alpskoj kombinaciji, u sklopu koje će prvo nastupiti u spustu od 3.30, a zatim u slalomu od 7.00.

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju 4. februara svečanom ceremonijom koja će se održati na čuvenom stadionu Ptičje gnezdo, koji je korišćen i za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara 2008. godine. 

Takmičenja će se održavati sve do 20. februara, kada će biti organizovana ceremonija zatvaranja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija