Politika

Krediti za nastavak infrastrukturnih projekata: Skupština Srbije usvojila više zakona o zajmovima

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

18:55

Krediti za nastavak infrastrukturnih projekata: Skupština Srbije usvojila više zakona o zajmovima
Krediti za nastavak infrastrukturnih projekata: Skupština Srbije usvojila više zakona o zajmovima - Copyright FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije usvojila je večeras više zakona o zajmovima kojima se omogućava nastavak realizacije infrastrukturnih projekata iz programa Srbija 2025.

Jedan od tih projekata je i izgradnja Moravskog koridora, odnosno deonice Pojate-Preljina, a ugovor je "težak" oko 400 miliona evra.

Ta sredstva će biti iskorišćena za izgradnju infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonice Pojate - Preljina.

Poslanici su usvojili Zakon o potvrđivanju ugovora koji se odnosi na prvu fazu projekta sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda u vrednosti od 203.775.000 evra.

Usvojen je i ugovor o zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, a tiče se otpornosti na klimatske promene, odnosno izgradnje primarne infrastrukture za navodnjavanje akumulacionih jezera Pavlovci i Borkovci na Fruškoj gori.

Potvrđen je ugovor o zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj i zakona o potvrđivanju ugovora o kreditnom aranžmanu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za realizaciju programa čvrstog otpada u Srbiji.

To su projekti koji se tiču životne sredine.

Ukupna vrednost projekta za regionalne deponije je 150 miliona evra, i to iz Evropske banke za obnovu i razvoj 75 miliona evra i Francuske agencije još toliko.

Potvrđen je i ugovor za projekat "Čista Srbija", čiji je cilj izgradnja komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje čvrstog otpada, a reč je o 250 postrojenja za preradu otpadnih voda, 7.000 kilometara kanalizacione mreže.

Poslanici su potvrdili i ugovor o zajmu koji se tiče izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma, odnosno Fruškogorskog koridora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija