Novac

Krediti na skeneru: Najčešće se traže pozajmice u novcu, dug građana porastao

Komentari

Autor: Zlatica Radović

26/01/2022

-

07:13

Krediti na skeneru: Najčešće se traže pozajmice u novcu, dug građana porastao
Krediti na skeneru: Najčešće se traže pozajmice u novcu, dug građana porastao - Copyright Tanjug/Tanja Valič/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na kraju prošle godine građani Srbije dugovali su bankama oko 10, 6 odsto više nego 2020. Na osnovu podataka iz izveštaja Kreditnog biroa, ukupan dug po kreditima stanovništva i privrede bio je 3.148 milijardi dinara. Firme duguju 1.820 milijardi dinara, dok stanovništvo otplaćuje 1.327 milijardi dinara.

Građani najčešće traže pozajmice u novcu, pa od ukupnog kreditnog zaduženje stanovništva, čak 625 milijardi čine gotovinski krediti, a potom slede stambeni i krediti za adaptaciju s 553 milijarde dinara. U preostalom dugu kod stanovništva najveće opterećenje su gotovinski krediti koji zauzimaju 47,1 odsto. Nakon njih slede stambeni i krediti za adaptaciju čiji je udeo 41,7 procenata.

"Rast zaduženja po gotovinskim kreditima u proteklih 12 meseci iznosio je 57,2 milijarde dinara", navodi se u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.

Grđani Srbije najređe podižu potrošačke kredite, jer su prošle godine ove pozajmice činile 1,7 odsto ukupnog kreditnog zaduženja.

Građani više trošili, privreda više investirala

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grbišić kaže da je bilo očekivano da tokom 2021. godine poraste dug bankama, s obzirom da je privreda zabeležila rast, kao i da se povećala tražnja.

"Građani su više trošili, a privreda je više investirala. Činjenica je, međutim, i da smo godinu dana ranije imali pad, pa svi parametri u odnosu na one iz 2020. rastu. Kada je potrošnja povećana normalno je da banke daju svoje ponude i da i građani i privreda to koriste da se zaduže", kaže profesor.

Stambene kredite otplaćuje 145.290 korisnika, a prosečan iznos ove pozajmice je oko 3,7 miliona dinara, odnosno nešto više od 30.000 evra. Kod ove vrste kredita, kako navode u Kreditnom birou, kašnjenje u otplati je manje od jednog procenta i iznosi oko 0,9 odsto.

Grubišić napominje da je dobro što je zabeležen i rast stambenih kredita, koji čine više od 40 odsto od ukupne vrednosti pozajmica. 

"To je dobar pokazatelj, jer govori o tome da ipak nije sav novac na tržištu nekretnina u kešu. Veliki je rizik kada kupuju samo veliki, odnosno oni koji investiraju u nekretnine, jer kada se oni povuku nastaje pustoš. Trenutno je kupovina stanova sigurna luka za ulaganje, ali ako se promeni raspoloženje može doći do seljenja kapitala, tako da je za održivost bolje što se povećava broj kredita za kupovinu stanova", smatra profesor.

profimedia

 

Izveštaj je pokazao i da u otplati kredita najmanje kasne građani. Učešće docnje u dugu po osnovi bankarskog kredita je na kraju prošle godine za kategoriju stanovništvo iznosilo 2,6 odsto, preduzetnike 3,6 odsto, a pravna lica 3,4 odsto, dok ukupno učešće docnje u svim vrstama kredita za privredu i građane iznosi 3,1 odsto.

Preporuka za vas

Firme i građani, za pozajmice garantuju zlatnicima i automobilima – predmet zaloge i lipicaneri, maline, ali i seno i slama

Komentari (0)

Biznis