Politika

Kurti: Učinićemo sve da sačuvamo legitimna prava manastira Visoki Dečani

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

20:22

Kurti: Učinićemo sve da sačuvamo legitimna prava manastira  Visoki Dečani
Visoki Dečani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je danas da će njegova vlada učiniti sve da, kako je naveo, "sačuva legitimna prava manastira Visoki Decani", prenosi Reporteri.

On je time odgovorio na pozive međunarodne zajednice da poštuje odluku Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, kojom je manastiru vraćeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.

"Svesni smo da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, ali moramo voditi računa i o protivrečnostima koje su pratile zemljišno pitanje oko manastira u istorijskom i pravnom smislu. Pre svega, sve ima svoje izvorište u odluci Vlade Srbije 1997. godine", kazao je Kurti na konferenciji za medije.

Istakao je da "manastir Visoki Dečani nema samostalan pravni identitet jer pravno pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi" i ocenio kao "iznenađujuće" to kako je manastiru priznato pravo stranke u postupku, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti smatra da su Visoki Decani "deo bogatog kulturnog mozaika Kosova" i tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva ta "koju je Srbija više puta zloupotrebljavala kao politički instrument protiv Kosova i Albanaca".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija