Politika

Veštačenje sudskog veća: Kosovski sudovi bez kapaciteta za isplatu obestećenja žrtvama OVK

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

14:29

Veštačenje sudskog veća: Kosovski sudovi bez kapaciteta za isplatu obestećenja žrtvama OVK
Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa - Copyright Tanjug/AP/Robin van Lonkhuijsen

veličina teksta

Aa Aa

Sudsko veće u procesu protiv nekadašnjeg komandanta takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljiha Mustafe zaključilo je na osnovu veštačenja da kosovski sudovi nisu podobni za postupke u vezi sa naknadom štete žrtvama u tom postupku.

Zbog toga će, ukoliko Mustafu proglasi krivim za krivična dela za koja se tereti, odluku o obeštećenju žrtvama doneti sam.

Naime, sudsko veće je nakon prijema tri izveštaja sudskih veštaka zaključilo da nacionalni sudovi na Kosovu ne pružaju realistične mogućnosti za obeštećenje žrtava krivičnih dela za koja se Mustafa tereti optužnicom.

Shodno tome, Panel je odlučio da u slučaju osudujuće presude u predmetu protiv Mustafe neće uputiti žrtve na parnične postupke pred drugim sudovima na Kosovu, već će izdati nalog za reparaciju, navodi se u odluci suda.

Pored nedostataka koje su primetili veštaci, a tiču se moguće korupcije i uticaja na sud, sudsko veće je kao glavni razlog za svoju odluku navelo nemogućnost zaštite žrtava u tim postupcima, ukoliko bi se vodili na Kosovu.

Takođe je kosovskom Ministarstvu pravde naložilo da sudu dostavi odgovore, do 16. marta na brojna pitanja u vezi sa ovom temom.

Suđenje Mustafi nastavljeno je danas pred sudom u Hagu saslušanjem 13. svedoka Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Prethodno je 4. februara Specijalizovano tužilaštvo završilo fazu izvođenja svojih dokaza u predmetu protiv Mustafe.

Mustafa se tereti za zločine nad albanskim civilima

Tokom suđenja ispitano je 13 svedoka tužilaštva, a u narednom periodu Mustafina odbrana dobiće mogućnost da sudu predoči svoje dokaze.

Mustafa se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita tereti za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK u aprilu 1999. godine u selu Zlaš na KIM.

Njemu je prošle sedmice ponovo produžen pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

Mustafa je u Haškom pritvoru od septembra 2020. godine, a u septembru prošle godine počelo mu je suđenje pred ovim sudom u Hagu.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a do sada ispitani svedoci tužilaštva su svedočili protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u logoru na imanju u selu Zlaš, gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Prvo suđenje nekom pripadniku OVK

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a u novembru je počelo i suđenje čelnicima Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva predmeta pred ovim sudom, protiv Hašima Tačija i Pjetra Šalje pripreme za suđenja još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. U optužnici se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija