Aktuelno

Advokat Hašima Tačija se žali na rad Tužilaštva

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

23:37

Advokat Hašima Tačija se žali na rad Tužilaštva
Advokat Hašima Tačija se žali na rad Tužilaštva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na desetoj statusnoj konferenciji u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KiM, Tačijev branilac Gregori Kiho kazao je da Tužilaštvo ne poštuje rokove i tako ometa i rad odbrane.

On je pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća sa sedištem u Hagu objasnio da je Tužilastvo tek sada dostavilo 132 dokumenta, iako je rok za predaju materijala istekao 17. decembra.

Zbog toga, kako je naveo, smatra da je Tužilaštvo jednostrano i da je to uradilo svesno.

''Rok za spisak dokaza bio je 17. decembar, a oni sada dodaju još 132 dokumenta, nakon isteka roka, uređujući ih jednostrano. Rokovi nemaju nikakvu vrednost za Tužilaštvo. Sada imamo 132 dokumenta koja se stavljaju pred nas i to sa izmenama", rekao je Kiho.

Bivši poslanik Demokratske partije Kosova Hajredin Kuči pojavio se danas na statusnoj konferenciji, jer je nedavno postao deo tima odbrane optuženog Kadrija Veselija.

Tači, Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići kao i do sada prate konferenciju video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove stavove i interese zastupaju njihovi branioci.

Optuženi za niz raznih zločina

Tači i ostali su uhapšeni 5. novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optužena za niz ratnih zlocina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zlocine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, muceni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivicna dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija