Politika

Centralna ceremonija povodom Dana državnosti: "1804. jedna mala država vratila se na mapu Evrope"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2022

-

11:37

FoNet

veličina teksta

Aa Aa

U Orašcu je održana Centralna državna ceremonijna obeležavanja Dana državnosti Srbije. Na početku je episkop šumadisjki Jovan služuo pomen, a usledila su obraćanja premijerke Srbije Ane Brnabić i sprskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Ana Brnabić je rekla da su u Orašcu 1804. godine predstavnici srpskog naroda doneli odluku o početku bune protiv turskih dahija i izboru Karađorđa za vožda. Navela je da je ustanak zahvatio čitavu Srbiju i da se pretvorio u svenarodnu revoluciju protiv osmanske imperije.

"Jedna mala država vratila se na mapu Evrope sopstvenom voljom i snagom. Stvorene su ustanove, ministarstva, sudovi i škole, od kojih je najznačajnija ona velika, koju je osnovao Dositej kao prvi srpski ministar prosvete", rekla je premijerka. 

Ona je navela da je cilj i danas isti, a to je suverena i nezavisna Srbija, evropska i moderna, poštovana širom sveta. Kako je rekla, Srbija danas slavi godišnjicu obnove i utemeljenja države kao slobodne i ustavne.

Podsetila je da je na današnji dan 1835. godine u Kragujevcu usvojen prvi srpski ustav u istoriji moderne Srbije.

Ceremoniji su prisustvovali i ministri u vladi Srbije - Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nikola Selaković, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, Nenad Popović.

Brnabić i Dodik su polozili vence na spomenik Karađorđu u Orašcu, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde.

Na svečanosti je priređen i kulturno-umetnicki program.

Pre početka zvanične ceremonije vladika šumadijski Jovan služio je liturgiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orascu, kojoj je prisustvovao ministar Nenad Popović.

Tanjug Video

 

Komentari (0)

Srbija