Politika

Skupština podržala predlog za promenu Ustava

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews

07/06/2021

-

18:50

Skupština podržala predlog za promenu Ustava
Skupština podržala predlog za promenu Ustava - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije je dvotrećinskom većim usvojila predlog za promenu Ustava Republike Srbije. Od ukupno 213 poslanika, "za" je glasalo 207, "protiv" tri, uzdržanih je bilo dva, a nije glasao jedan poslanik.

Premijerka Ana Brnabić je uoči glasanja zahvalila poslanicima na dobroj debati i konstrukitvnim savetima i dodala da će vlada i dalje biti prisutna kroz Odbor za ustavna pitanja i zakonodastvo da nastavi rad na amandmanima.

Ona je istakla da je potrebno da se postigne društveni konsenzus, dodajući da je reč o par ekselans nacionalnom pitanju.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Moramo da se vodimo i društvenim konsenzusom, ali i da građani dobiju efikasno pravosuđe kakvo odgovara potrebama jedne savremene moderne zemlje i demokratije, što će nam omogućiti i brži i bolji ekonomski rast, vladavinu prava, ali i dostižnu pravdu", rekla je Brnabić.

Ocenila je da je promena Ustava ogorman iskorak u pravom smeru za vladavinu prava i državu uopšte.

Ranije je predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić poručila za Euronews Srbija da je kratak rok koji je predviđen za promenu Ustava Srbije, kao i i da to društvo i celokupna struka smatraju da su predložena rešenja lošija od postojećih.

Podvlači i da Venecijanska komisija nije dobila na uvid nacrt ustavnog zakona koji je sastavni deo Ustava niti se izjasnila da li postojeća rešenja smanjuju dostignuti nivo standarda kod nas.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je, s druge strane, istakao da je suština izmena u tome da se obezbedi veća nezavisnost pravosuđa kroz drugačiji način izbora sudija i tužilaca, "odnosno da to više ne radi Skupstina Srbije, nego da to rade sudijska i tužilačka tela".

"U tom smislu je i samo definisan ovaj predlog, pošto je procedura za promenu Ustava složena. Skupština samo raspravlja o toj inicijativi za promenu Ustava koji se tiče nekoliko tačaka, odnosno tiče se pravosuđa, načina izbora, rešenja skupštine. Nakon toga će Odbor za ustavna pitanja da definiše kako će konkretno izgledati ti amandmani", rekao je Dačić za Euronews Srbija.

Šta susledeći koraci

Nakon što je skupština večeras usvojila predlog za promenu Ustava, sledi rad na amandmanima, odnosno tekstu za promenu Ustava koji se tiče pravosuđa, a nakon toga ponovo izjašnjavanje u parlamentu, pa referendum na kojem će se građani izjašnjavati.

Vlada Srbije je u svom obrazloženju za promenu Ustava tražila da poslanici menjaju naviši pravni akt kako bi se smanjio i onemogućio uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na sudsku vlast, a u skladu sa obavezama Srbije u procesu intergracija u EU i u vezi sa Poglavljem 23 - Pravosuđe i osnovna prava, koje je jedno od ključnih na tom putu.

Danas se u Skupštini govorilo samo o predlogu promene Ustava, a poslanici su se zapravo izjašnjavali da li je vreme da se krene u ustavne promene u vezi sa pravosuđem. Nije bilo razgovora o sadržini samih izmena. 

Odluka poslanika o pokretanju ovog procesa je bitna i zbog održavanja eventualnih parlamentarnih izbora. Naime, čitava procedura u vezi sa promenom Ustava mora da se završi u jednom skupštinskom sazivu, pa od toga zavisi kada će moći da se raspišu novi parlamentarni izbori.

Komentari (0)

Srbija