Politika

Kurti i Osmani razgovarali sa Micotakisom: Ponovili smo potrebu za priznanjem nezavisnosti Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/02/2022

-

20:00

Kurti i Osmani razgovarali sa Micotakisom: Ponovili smo potrebu za priznanjem nezavisnosti Kosova
Vjosa Osmani - Copyright president-ksgov.net

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije (MSC) sastali su se sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

U susretu sa premijerom Micotakisom, Osmani, Kurti i Gervela su istakli značaj unapređenja odnosa dve zemlje. Takođe su istakli značaj priznavanja Kosova, kao prirodnog sledećeg koraka ka daljem produbljivanju odnosa.

"Zajedno sa Vjosom Osmani i Donikom Gervalom sastao sam se sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Delimo zajedničke vrednosti, ciljeve i ekonomske interese. Ponovili smo potrebu za priznanjem nezavisnosti Kosova", napisao je Kurti na Tviteru.

Predsednica Osmani i premijer Kurti su zatražili podršku od Grčke u procesu liberalizacije viznog režima, ističući da vizna liberalizacija za Kosovo štiti kredibilitet EU i da ovaj proces ne treba da se povezuje sa drugim procesima.

Prema rečima šefova država, Kosovo ostaje nepokolebljivo u svojoj evroatlantskoj orijentaciji i cilju članstva u NATO, UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Na ovom sastanku razgovarano je i o intenziviranju saradnje Kosova i Grčke u oblasti bezbednosti, trgovine, kulture, kao i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Podsetimo, Micotakis je pre dva dana boravio u Beogradu kada je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da Grčka ostaje dosledna stavu da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije, te da očekuje da će dve strane doći do normalizacije odnosa jer je to, istakao je, interes ne samo Srbije, već celog regiona.

"Što se tiče Kosova i dijaloga želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Ali mi želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Želimo da se ostvari jedan pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane, i koji bi stvorio povoljniju atmosferu saradnje na balkanskom poluostrvu", poručio je Micotakis na konferenciji za medije.

Naveo je da poslednjih meseci nije viđen nikakav napredak i dodao da zna da se Vučić obavezao i da želi da nastavi dijalog kako bi se pronašlo pravedno rešenje za ovaj problem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija