Politika

U Briselu sutra nova runda dijaloga Beograda i Prištine, neizvestan trilateralni sastanak

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

14:35

U Briselu sutra nova runda dijaloga Beograda i Prištine, neizvestan trilateralni sastanak
U Briselu sutra nova runda dijaloga Beograda i Prištine, neizvestan trilateralni sastanak - Copyright Twitter/Miroslav Lajčák

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem sastaće se sutra od 10:30 u Briselu sa specijlnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača.

Sutrašnji sastanak počeće bilateralnim razgovorima dve delegacije sa EU posrednicima, a od rezultata tih razgovora zavisi da li će u poslepodnevim satima doći do trilaterlanog sastanka predstavnika Beograda, Prištine i EU.

Iz EU su najavili da će na agendi sastanka biti primena već postignutih dogovora i sledeći koraci ka normalizaciji odnosa dve strane.

U diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuju da bi do sastanka lidera Srbije i tzv. Kosova moglo da dođe pre izbora u Srbiji, kako bi se dogovorilo glasanje za Srbe sa KiM, ali i potvrdili rezulatati radne grupe za registarske tablice.

Petković: Beograd će insistirati na formiranju ZSO

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković kaže da će srpska strana ponovo inistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, što je tema koju je prištinska strana do sada odbijala i zbog čega na prethodnom sastanku nije ni došlo do direktinih razgovora Petkovića i Bilsimija.

Petković najavljuje da će teme za delegaciju Beograda biti i nestali, pravosuđe, sloboda kretanja kako i omogućavanje glasanja Srbima na KiM na izborima 3. aprila. Iako je još nepoznanica da li će delegacije Beograda i Prištine sutra sesti za isti sto u Briselu, iz EU poručuju da upravo od rezultata razgovora glavnih pregovarača zavisi eventualni sastanak na najvišem nivou.

Novi sastanak eksperata radne grupe za iznalaženje trajnog rešenja za registarske tablice planiran je za 24. februar u Briselu, a EU posrednici očekuju da bi rezulati trebalo da se predstave liderima u dogovorenom roku od šest meseci nakon formiranja Grupe krajem septembra prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija