Politika

Petković: Priština pokušava da dovede dijalog do apsurda

Komentari

Autor: Fonet

21/02/2022

-

10:12

Petković: Priština pokušava da dovede dijalog do apsurda
Petković: Priština pokušava da dovede dijalog do apsurda - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da Priština proteklih šest meseci pokušava da dovede dijalog do potpunog apsurda, napominjući da je za dijalog potrebno dvoje.

On je za RTS rekao da je Beograd posvećen dijalogu i da će i dalje insitirati na formiranju Zajednice srpskih opština, koja nije stvorena ni posle devet godina od Briselskog sporazuma.

"Kada se pozovete na taj dokument, onda se prištinska strana poziva na odluku svog takozvanog Ustavnog suda koji je odbacio odredbe iz 2015. godine, odnosno 22 člana opštih principa koji se tiču osnivanja Zajednice srpskih opština", podsetio je Petković.

On je uklanjanje manastira Visoki Dečani sa Gugl mape ocenio kao pokušaj negiranja postojanja tog srednjovekovnog manastira.

"Samo od 2000. godine do danas, imali smo četiri pokušaja granatiranja manastira Visoki Dečani i odgovorno tvrdim da nema Kfora da ga štiti, manastir bi bio sravnjen", naglasio je Petković.

Od početka godine 23 incidenta

Kako je ukazao, od početka ove godine registrovana su 23 incidenta i napada na srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, odnosno 150 od dolaska Kurtija na vlast.

"Ta antisrpska retorika Kurtija generiše vrlo negativnu atmosferu na Kosovu i Metohiji koja za posledicu ima delovanje albanskih ekstremista koji napadaju naše ljude, crkvu i imovinu i zato nam je potrebna Zajednica srpskih opština", ocenio je Petković.

On je najavio da će sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom razgovarati i o izborima, jer je jasan stav Srba na Kosovu i Metohiji, ali i zvaničnog Beograda, da izbori 3. aprila moraju i tamo da budu održani.

"Niko nema pravo da oduzme pravo da Srbima na Kosovu i Metohiji oduzme pravo glasa", poručio je Petković.

Ukoliko ne budu organizovani ti izbori, on je potvrdio da građani severa Kosova i Metohije neće glasati na izborima koje organizuje Priština.

Kako je istakao, srpska strana "želi mir i stabilizaciju odnosa, ali da bi u tome učestvovali i išli tim putem, potrebna vam je druga strana, za dijalog je potrebno dvoje".

"Istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda neophodno je za prosperitet i napredak na prostoru celog Zapadnog Balkana", zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija