Politika

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić kod patrijarha Porfirija, u 18.15h se obraća javnosti

Komentari

Autor: Euronews Sbija

25/02/2022

-

14:07

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić kod patrijarha Porfirija,  u 18.15h se obraća javnosti
Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u Patrijaršiju oko 16.45, gde će razgovarati sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve(SPC) Porfirijem. Nije najavljeno šta će biti tema razgovora Vučića i Porfirija, ali očekuje se da će to biti situacija u Ukrajina i stav koji će Srbija povodom toga zauzeti.

Susret Vučića i Porfirija se odvija neposredno posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, a pre obraćanja predsednika javnosti, kada bi trebalo da iznese stav Srbije po tom pitanju.

Sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost predsedavao je Vučić, a prisutni su bili i predsednik parlamenta Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane Nebojša Stefanovića, pravde Maja Popović, finansija Siniša Mali, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici vojske i policije.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Inače, tokom prethodnih dana očekivalo se da predsednik Srbije govori o poziciji Srbije tokom krize u Ukrajini, a on je u sredu najavio da će se o tome oglasiti u narednih 48 sati.

Podsetmo, u Palati Srbija i juče je održana sednica Saveta bezbednosti sazvana pod oznakom "hitno", na kojoj je upravo razmatrana situacija u regionu i u Ukrajini. Nakon sednice, nije bilo obraćanja. 

Istog dana, predsednik Vučić je razgovarao i sa ambasadorima Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji, a nakon ovih sastanaka predsednik Srbije takođe nije davao izjave. Ministarstvo spoljnih poslova takođe je najavilo da se neće oglašavati povodom situacije u Ukrajini već da će javnost o svemu obavestiti predsednik i premijerka.

Danas se oglasila premijerka Srbije Ana Brnabić koja je demantovala informacije da su članovi vlade na jučerašnjoj sednici, na kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "odlučili da se neće prihvatiti predlog Evropske unije da Srbija osudi ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, odnosno da apeluje na poštovanje međunarodnog prava".

Brnabić je na tviter nalogu navela da su te informacije, koje su objavljene u pojedinim medijima, "brutalna laž".

Inače, portparol EU, Peter Stano, pozvao "susede, partnere i saveznike" EU, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, da se usklade sa evropskim ili uvedu svoje restriktivne mere kao odgovor na vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini i ocenio da se time podržava Ukrajina, ali i brane sloboda, međunarodno pravo i demokratija.

On je na konferenciji za novinare naveo da se poslednji paket sankcija protiv Rusije, oko koga se su sinoć usaglasili lideri EU, "još usvaja" u EU institucijama, nakon čega će zemlje biti pozvane da se usklade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija