Politika

Ambasador Rusije u Srbiji: Srbija nam nije uvela sankcije, dobijaće gas po povoljnijoj ceni

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

10:55

Ambasador Rusije u Srbiji: Srbija nam nije uvela sankcije, dobijaće gas po povoljnijoj ceni
Ambasador Rusije u Srbiji: Srbija nam nije uvela sankcije, dobijaće gas po povoljnijoj ceni - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da Srbija nije podržala sankcije Zapada toj zemlji i da joj to omogućava da ide svojim putem u odnosima sa Rusijom i po pitanju cena gasa u narednom periodu.

Harčenko je rekao da Srbija i Rusija imaju dobre bilateralne odnose i da će u tom kontekstu i novi sporazum o isporuci gasa Srbiji biti stvar dogovora dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Gostujući na TV Prva na pitanja novinara da li Srbija može da očekuje najpovoljnije cene gasa od Rusije i u ovoj situaciji kada su cene na berzama drastično povećane, s obzirom da ugovor o kupovini gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara ističe 1. juna, Harčenko je rekao: "Rusija nema nikakvih pitanja i sumnji prema Srbiji u našim odnosima, bilo za cenu gasa ili realizaciju projekata - sve će ići. Srbija nije podržala sankcije, što joj daje mogućnost da ide svojim putem".

"Ako naš predsednik kaže da je rešeno, onda je rešeno"

Harčenko je napomenuo da ne može više da govori o cenama, kao i da je novi ugovor za isporuke gasa Srbije stvar kompanija Gasprom i Srbijagas.

"Što se tiče gasa, ako naš predsednik kaže da je rešeno onda je rešeno", istakao je Harčenko i dodao da će se i za naredni ugovor poštovati principijelan stav do kojeg su došli u novembru 2021. u Sočiju predsednici Vučić i Putin.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Napomenuo je da će zbog aktuelnih događaja u Ukrajini svakako biti teška sitaucija u Evropi i šire kada je reč o cenama energenata.

Harčenko je istakao da će Rusija preživeti sankcije i dodao da se Zapad još jednom pokazuje da ne razume šta je Rusija.

Najvažniji zadatak ruske vojske da poštedi civile u Ukrajini

Bocan-Harčenko je naveo i da je najvažniji zadatak ruske vojske u Ukrajini da civili i civilni objekti ostanu izvan vojne akcije.

On je, gostujući na TV Prva, istakao da je predsednik Vladimir Putin bio veoma jasan i da ruske snage imaju dva zadatka - da zaštite ruski narod u Donjecku i Lukansku i da izvrše denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine.

Prema njegovim rečima, ovo je bitno i za stabilnost Evrope.

Ruski ambasador je na pitanje šta je denacifikacija odgovorio da je to oslobađanje Ukrajine od nacista, nosioca idelogije uništavanja naroda po etničkom principu.

Na pitanje zašto ruska vojska ide ka Kijevu i Harkovu, kada je to daleko do Donbasa, Bocan Harčenko je rekao da je Vladimir Putin bio jasan što se tiče ciljeva akcije.

"Rusija ne zauzima. Kao što je i Putin rekao, cilj nije okupacija, već demilitarizacija i denacifikacija, i kontrola nad gradovima i uništavanje vojnih ciljeva je u svrhu toga", rekao je Šojgu.

"Ima puno lažnih vesti"

On dodaje da ruska vojska ne gađa civilne objekte, ali da, kako je rekao, ima puno lažnih vesti o tome.

"Mi nikada ranije nismo ušli nigde. Došli smo da završimo rat koji je počeo napadom na ruski narod u Ukrajini pre osam godina. Rusija je došla da završi tu ružnu i tužnu priču", poručio je Bocan Harčenko.

Euronews/Vladislav Ćup

 

 

Na pitanje o nuklearnom naoružanju, Bocan Harcenko je odgovorio da je Putin rekao da će do nuklearnog rata doći, samo u slučaju mešanja treće strane.

"Predsednik je rekao da je potpuno spreman da ga upotrebi, a zapad je godinama odbacivao svake predloge za stabilnost i mir u Evropi.

Svet je bio miran poslednjih osam godima, osim u Donjecku i Lugansku, kao da je sve bilo u redu, niko nije poklanjao pažnju na sukobe tamo. Zašto niko nije rekao ništa o tome, a sada samo čujemo pretnje o nuklearnom oružju. Zelenski je poceo ucene nuklearnim oružjem", kazao je on.

"Ovo je ucena i pretnja direktna za Rusku Federaciju, i po život naših ljudi. Zapad koristi Ukrajinu. Završavamo napad koj je počeo pre osam godina, protiv Rusije. To je bio početak rata protiv Rusa i Rusije. Mi sada završavamo taj rat", rekao je on.

Ruski ambasador tvrdi da predsednik Putin ima punu podršku građana Rusije, bez obzira na pritiske i sankcije.

Upitan za odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji, Bocan Harčenko je odgovorio da predsednik Srbije ima obavezu da vodi računa o interesu srpskog naroda.

"Mi nismo ništa tražili. Nama je svaka podrška važna. Hvala svima koji nas razumeju, ali mi nismo nikoga pritiskivali i ni od koga ništa tražili. Na Srbiju svi vrše pritisak, dok je za nas najvažnije da svaka zemlja sama odlučuje", poručio je ruski ambasador u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija