Politika

Vučić pred SB UN: Zahtev za izručenje naših građana je nepoštovanje Srbije, Haški tribunal je sudio samo Srbima uz malo izuzetaka

Komentari

Autor: Euronews

08/06/2021

-

22:39

Vučić pred SB UN: Zahtev za izručenje naših građana je nepoštovanje Srbije, Haški tribunal je sudio samo Srbima uz malo izuzetaka
Vučić pred SB UN: Zahtev za izručenje naših građana je nepoštovanje Srbije, Haški tribunal je sudio samo Srbima uz malo izuzetaka - Copyright Prinskrin/United Nations

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze prema Mehanizmu u Hagu, ali zahtev za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića je nepoštovanje Srbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o izveštaju Mehanizma. Dodao je da je Srbija osudila sve zločine, uključujuči i onaj u Srebrenici, dok nijedna druga zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila

Vučić se obratio na sednici SB UN na kojoj je predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus ukazao da Srbija odbija da ispuni obavezu hapšenja i isporučivanja dvoje radikala.

Predsednik Srbije je istakao da je Viši sud u Beogradu ustanovio da pretpostavke za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete nisu ispunjene. 

"Odluka se zasniva na domaćem zakonodavstvu i međunarodnom pravu", naveo je Vučić i rekao da je taj slučaj povezan sa slučajem Šešelj koji je svoje odslužio u Hagu.

Podsetio je da je Srbija Tribunalu izručila sve one koji su bili optuženi i da je pružila i veliki broj svedoka, kao i opširnu dokumentaciju. 

"Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, a samo jedan Srbiji", naveo je predsednik. 

Tanjug

Podsetio je i da je Francuska odbila da izruči Florens Artman koja je takođe bila optužena za nepoštovanje suda, i to zašto što fransuki zakon to nije dopuštao. 

"Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji", kazao je predsednik.

Zahtev da se ne sudi već osuđenima

Vučić je u svom obraćanju istakao da postoji konkretan problem, posebno na teritoriji Kosova i Metohije, koje je pod privremenim mandatom UN, gde se održavaju ponovna suđenja dvojici građana Srbije kojma je već suđeno u Tribunalu.

Dodao je da je u prethodnom periodu bilo pokušaja da se sasluša Nebojša Pavković i da se izruči Vlastimir Ðorđević.

“Tražim od Mehanizma i SB UN da spreče pokušaje suđenja osobama koje su već osuđene od strane Mehanizma, jer se to dešava na teritoriji koja je pod privremenim mandatom UN”, rekao je Vučić.

Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

On je istakao i da je Srbija nekoliko puta pokretala pitanje mogućnosti služenja kazni u Srbiji, ali uprkos svim naporima da se to pokrene sa “mrtve tačke” ništa nije postignuto po tom pitanju.

“Većina osoba koje služe kazne po presudama su građani Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da im pomogne da kazne služe u Srbiji. Međunarodni tribunal i Mehanziam su zaduženi za ovo pitanje. Srbija je spremna da preuzme svoje obazve u izvršavanju presuda koje su donete prema drzavljanima Srbije, uz nadzor Mehanizma i poštavanje svih ovlašćenaja”, rekao je Vučić.

"Srbija osudila sve zločine"

Vučić je naveo da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila.

Ukazao je da su Srbi osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni.

"U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni", istakao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić je pozvao Savet bezbednosti UN da pomogne u neutralnom pristupu međunarodnom pravu.

"U Srbiji ljudi žele da žive u miru sa svojim susedima", rekao je Vučić i dodao da je Srbija država sa najvećim rastom na Zapadnom balkanu i da ne može dalje da napreduje bez dobrih odnosa sa susedima. 

Poručio je: "Mi ćemo gledati ka budućnosti, a ne ka prošlosti". 

Aleksandar Vućić je naveo i da ima poruku za građane Srbije: "Držite glavu gore. Nisu Srbi osuđeni za bilo šta. Naše je da otvaramo fabrike i borimo se za decu i budućnost". 

Odgovor predstavnicima BiH i Hrvatske

Ambasador i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj izjavio je na sednici da je današnjim izricanjem presude Ratku Mladiću zatvoreno jedno od najgorih poglavlja u ljudskoj istoriji.

On je kazao da je time Mladić konačno osuđen za genocid i druge ratne zločine.

"I dalje postoje oni koji veličaju te zločine iako su oni osuđeni. Današnja presuda ilustruje da napori za revidiranjem istorije neće uspeti. Umreće u sramoti. Pravda je pobedila i zato je BIH zahvalna Mehanizmu", rekao je on.

 Milorad Dodik je pred sednicu poručio da Alkalaj neće predstavljati Srbe u SB UN, već samo Federaciju BiH.

I Aleksandar Vučić je iskoristio priliku da odgovori Alkalaju na kraju sednice navodeći da je ono što je on izneo samo njegovo privatno mišljenje, i da to ne uključuje Srbe u BiH. 

Vučić se odgovorio i na reči predstavnika Hrvatske koji je rekao da je Ratko Mladić "zloglasni ratni put" počeo u Hrvatskoj 1991. godine i naveo da stotine žrtava iz te zemlje nisu dočekale presudu, kao i da nisu bile uključene u optužnicu.

On se prvo osvrnuo na Vučićev citat da "niko tokom sukoba nije bio anđeo", navodeći da je "jasno ko je bio đavo", i da nas je smrt Slobodana Miloševića "lišila presude koja bi dala okvir svih pojedinačnih zločina počinjenih tokom sukoba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu".

Ocenio je da ni današnja presuda Mladiću, koga je nazvao najbrutalnijim krvnikom Miloševića, ne može da popuni tu prazninu, ali da donosi pravdu nekim žrtvama.

Predstavnik Hrvatske izneo je tvrdnju da Srbija ne ulaže dovoljne napore u pronalaženju žrtava nestalih za vreme rata iako je to pitanje pokretano svaki put.

Vučić se u odgovoru naročito osvrnuo na reči da je "jasno ko je đavo".

“Meni bi bilo lako da kažem - jeste očigledno”, naveo je Vučić dodavši da misli na logor u Jasenovcu.  

“Ali da ne idemo toliko daleko u istoriju. Poštujemo njihove stavove, iako ih ne delimo”, naveo je.  

Vučić je rekao i da nema odgovora na postavljena pitanja, a to je zašto nema Hrvata odgovornih za zločine protiv Srba, već je osuđeno samo nekoliko muslimana iz BiH.  

“Moram opet da kažem da duboko osuđujemo zločine počinjene od strane Srba i to je razlika među nama”, naveo je.  

Kada je reč o pitanju nestalih, Vučić je rekao da je predloženo Hrvatima i Albancima da pokažu mesto u Srbiji i da će to biti istražaeno, da će ostaci, ako ih ima, biti ekshumirani.  

Rekao je i da mnoge zemlje pozivaju Srbiju da poštuje rezoluciju o saradnji sa Hagom, i to oni koji brutalno krše rezoluciju 1244, kojda govori o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.  

“To pokazuje duple standarde”, rekao je predsednik Srbije.  

Rekao je da će Srbija nastaviti da sarađuje sa mehanizmom i tužiocem, ali ze zamolio sve da pokušaju da nađu rešenja u kojima Srbija neće biti ponižena, nego će se graditi partnerski odnos.  

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Kako je tekao slučaj Jojića i Radete

Upozorenje Srbiji za nesaradnju s Haškim tribunalom zbog slučaja Vjerice Radete i Petra Jojića nije prvo od kada su u oktobru 2012. optuženi da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Vlasti Srbije od 2015. godine, kada je Haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.

Viši sud u Beogradu je na proleće 2016. odlučio da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i optuženih za nepoštovanje suda. Srbija je, istovremeno, izrazila spremnost da Jojiću i Radeti sudi pred domaćim sudovima.

Sud u Hagu je odbio to tumačenje uz tvrdnje da Beograd ima obavezu da sarađuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činio.

Pravni naslednik Tribunala, sudski Mehanizam, 2017. je doneo odluku da suđenje zvaničnicima radikala ustupi Srbiji, ali je odluka preinačena nakon žalbe tužilaca koji su tvrdili da u tom slučaju svedoci ne bi bili bezbedni. 

Uprkos brojnim pozivima Beogradu da izvesti šta je učinjeno u ovom postupku i uhapsi i izruči Jojića i Radetu, Beograd i dalje insistira da im se sudi u Srbiji. Zbog toga je Srbija u više navrata prijavljena Savetu bezbednosti za nesaradnju sa sudom u Hagu.

Komentari (1)

Srbija