Politika

Ministarka spoljnih poslova Nemačke stiže u Srbiju: Šta se očekuje od Beograda povodom rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Fonet

05/03/2022

-

15:51

Ministarka spoljnih poslova Nemačke stiže u Srbiju: Šta se očekuje od Beograda povodom rata u Ukrajini
Tanjug/AP/John MacDougall - Copyright Tanjug/AP/John MacDougall

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok 11. marta dolazi u prvu posetu Srbiji tokom koje će "jasno formulisati" očekivanja Nemačke u razgovorima sa predstavnicima vlasti Srbije, a glavna tema posete biće rat u Ukrajini i moguće posledice po Balkan, preneo je danas Dojče vele.

Ona će se, kako su najavili iz pojedinih koalicija, sresti i s predstavnicima opozicije u Beogradu.

Pored Beograda, Berbok bi trebalo da poseti Sarajevo i Prištinu. Berbok je, povodom imenovanja njenog partijskog kolege iz redova Zelenih Manuela Zaracina za prvog nemačkoj izaslanika za Zapadni Balkan, već istakla da su, posebno u trenutnoj situaciji u Ukrajini, "stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški prioritet Nemačke".

U prvom intervjuu nakon što je postavljen na mesto izaslanika za region, Zaracin je za Frankfurter algemajne cajtung rekao da je "u srpskom interesu da zauzmu jasnu poziciju". Zaracin je predočio da se u Ukrajini pokazuje "šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja" i da veruje da je to "svima u Beogradu jasno".

Dodao je da je za Evropsku uniju važno da jasno budu formulisana očekivanja koja ima od Srbije. Kako se očekuje, Berbok će tokom posete Beogradu upravo "jasno formulisati" ta očekivanja u razgovorima sa predstavnicima vlasti Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija