Biznis vesti

Nemačka će kupiti tečni prirodni gas za 1,5 milijardi evra, iako je snabdevanje iz Rusije i dalje nesmetano

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

13:52

Nemačka će kupiti tečni prirodni gas za 1,5 milijardi evra, iako je snabdevanje iz Rusije i dalje nesmetano
profimedia, Pixabay - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je dala ovlašćenje svom centru za trgovinu gasom da kupi tečni prirodni gas za 1,5 milijardi evra (1,66 milijardi dolara) izvan Rusije, iako Moskva za sada izvršava sve obaveze iz ugovora o snabdevanju, saopšteno je danas iz Mnistarstva ekonomije.

"Sada je stvar odluke gde će se gas kupiti. Ne bih da kalkulišem za koliko će dana to biti obavljeno, ali to će se desiti u vrlo kratkom roku", rekao je portparol ministarstva na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Podsećamo, cena gasa u Evropi je potukla rekord svih vremena, skočivši za samo nekoliko sati od početka današnjeg trgovanja za više od 500 dolara na više od 2.200 dolara za hiljadu kubika.

Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 193,95 evra po MWh, izveštava agencija TASS.

Plavi energent je prethodno, na otvartanju trgovanja jutros, uzeteo za 22,5 procenata dostižući cenu od 1.710 dolara za hiljadu kubika, odnosno 149 evra po MWh.

Jutros na otvaranju hiljadu kubika gasa u Evropi je koštalo 1.700 dolara što je bio rast od 22,5 procenta, u odnosu na juče. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis