Politika

Žene na političkim funkcijama u Srbiji - vode 22 grada i opštine, u vladi 10 ministarki

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

16:03

Žene na političkim funkcijama u Srbiji - vode 22 grada i opštine, u vladi 10 ministarki
Žene na političkim funkcijama u Srbiji - vode 22 grada i opštine, u vladi 10 ministarki - Copyright FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

veličina teksta

Aa Aa

Državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić poručila je danas da je po prvi put osim kvaliteta postignut i kvantitet kada su u pitanju žene u političkom životu Srbije, navodeći primer da su na čelu gradova i opština u našoj zemlji čak 22 žene.

Mačužić Puzić je na skupu "Rodna ravnopravnost se rađa na lokalnom nivou", poručila da je 17 žena prvi put na takvoj odgovornoj funkciji, te da je u vladi 10 ministarki, što je, kaže, na zavidnom nivou.

"Na mestima političkog odlučivanja, sada možemo da kažemo da imamo i kvalitet i kvantitet. Trudimo se da pomognemo, podržimo i osnažimo te žene da ubuduće prošire svoje rodnoravnopravne uticaje na sredinu oko njih", poručila je ona.

Podsetila je da prošle godine potpisana Povelja ženske solidarnosti sa 22 predstavnice gradova i opština, čime su se obavezale da će bez obzira na političku pripadnost sarađivati i delovati u cilju postizanja pune ravnopravnosti polova u Srbiji.

"Danas, godinu dana od osnivanja mreže, sa ponosom mogu da kažem da su žene postale kreatori promena u svojim sredinama, žene su imale i hrabrosti da istrpe brojne izazove, jer su one nasledile lokalne samouprave sa mnogo problema", ukazala je Mačužić Puzić.

Istakla je da je posebno ponosna na liderke Rasinskog i Južnobanatskog upravnog okruga, koje su u uslovima poplava pokazale solidarnost i zajednički rešavale probleme.

Današnji skup održan je povodom Dana žena, sa ciljem da se ukaže na položaj žena i rodnu ravnopravnost u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija