Društvo

"Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru": Srbiji potrebno nacionalno istraživanje o izloženosti nasilju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

17:25

"Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru": Srbiji potrebno nacionalno istraživanje o izloženosti nasilju
"Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru": Srbiji potrebno nacionalno istraživanje o izloženosti nasilju - Copyright Euronews Srbija/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Projekat za veću sigurnost devojaka i žena u javnom prostoru pokrenut je sa ciljem da se doprinese borbi protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja i biće značajan za dobijanje podataka koji će omogućiti donošenje potrebnih mera.

Projekat je pokrenula organizacija UN Women u saradnji sa koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Podaci o nasilju nad ženama i devojčicama u Srbiji predstavljaju razlog za veliku zabrinutost.

Istraživanje OEBS-a iz 2018. godine, dve od pet ispitanih žena doživele su seksualno uznemiravanje u nekom trenutku tokom života. Upravo u cilju suprotstavljanja tom, ali i drugim oblicima rodno zasnovanog nasilja UN Women je pokrenuo projekat "Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru".

Ministraka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da je važno skrenuti pažnju na odnos prema ženama u društvu.

"Naš cilj je da imamo argumentovane činjenice, da dokažemo koliko je zao loš i nepotreban stav prema ženama u društvu, jer se ženi nasiljem obračaju na ulici, ženi zabranjuju sport, bilo koju aktivnost i smatraju da znaju šta je dobro za nju", kazala je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Kako je navela, pomenuti odnos prema ženama u Srbiji je duboko u suprotnosti sa ljudskim pravima.

Takođe, ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ministarka Darija Kisić Tepavčević rekal je da je se radilo na smo na izradi dva značajna strateška dokumenta , koja treba da daju značajan doprinos pre svega kada jeu pitanju prevencija i suzbijanje rodno zasnovanog nasilja, a da omogućavaju reakcije i podršku ako do nasilja dođe.

Beker: Najvažniji cilj nacionalna studija

Povodom ovog projekta, za Euronews Srbija govorila je Kosana Beker, stučnjak u oblasti ljudskih prava i direktorka organizacije Femplatz.

Ona je navela da projekat ima više ciljeva, ali da je najvažnije da se sprovede istraživanje koje će na nacionalnom nivou pokazati koliko su žene i devojčice bezbedne u javnom prostoru, kako se osećaju i šta ih ugrožava.

Euronews

Pod javnim prostorom podrazumevaju se sve javne gradske površine, ulice, parkovi, gradski prevoz.

"Mi u stvari u Srbiji nemamo istraživanje koje pokazuje podatke o javnom prostoru. Nakon toga biće moguće da se preduzmu mere", kazala je Beker.

Ona je navela da je organizacija Femplatz sprovela istraživanje na manjem uzorku, u tri opštine u Srbiji, Pančevu, Kraljevu i Zemunu.

"Rezultati su pokazali da je oko polivine žena koja je učestvovale u istraživanju navelo da se osećaju ponekad nebezbedno u svom gradu. Tek osam odsto njih je reklo da se oseća bezbedno u javnom prostoru", kazala je ona.

Ona je rekla da jeste uznemirujuć podatak da su žene najugroženije u svojim domovima i da zato institucije moraju više da rade na primeni postojućih zakona i strategija.

"Imamo dobar pravni okvir, ali je problematična primena, na tome moramo da radimo. Ne mogu da kažem da se ne reaguje, ali vidimo da se nekad reaguje sporo, nepotpuno", rekla je Beker za Euronews Srbija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija