Politika

Vučević o sednici Komisije o GUP-u i najavljenom protestu ispred SNS-a: Moram da osudim takva dešavanja i pretnje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2022

-

17:06

Vučević o sednici Komisije o GUP-u i najavljenom protestu ispred SNS-a: Moram da osudim takva dešavanja i pretnje
Vučević o sednici Komisije o GUP-u i najavljenom protestu ispred SNS-a: Moram da osudim takva dešavanja i pretnje - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Moram da osudim sve ono što smo videli (na sednici Komisije za planove i propise u Novom Sadu o novosadskom Gradskom urbanističkom planu) i ono što se najavljuje, kao i pretnje ljudima iz "Urbanizma" i članovima Komisije za planove, rekao je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je na Fejbuku podelio četrnaestominutno obraćanje u okviru kojeg komentariše događaje od prethodnih dana koji se odnose na prekidanje sednice Komisije, nakon što su ispred zgrade aktivisti raširili transparent "GUP je glup" i bacili pirotehnička sredstva.

To je dovelo privođenja trojice aktivista B.B, S.Đ. i M.C. koji se terete za nasilničko ponašanje. Oni su ubzo pušteni da se brane sa slobode, ali su dobili zabranu prilaska skupovima, sednicama i debatama gde se govori o GUP-u. Kao odgovor na njihovo privođenje za danas popdne je zakazan protestni skup "Stop represiji nad aktivistima" ispred prostorija Srpske napredne stranke u centru Novog Sada.

Vučević je u svom obraćanju naveo da dešavanja na prekinutoj sednici "ugrožavaju bezbednost ljudi", i navodi da ovde nije reč o aktivizmu kao su inače okupljeni, kaže, okarakterisali svoje ponašanje i na taj način, kaže, želeli da iskažu svoje stavove.

"Pa kakve stavove? Oni su sprečili da se razgovara o generalnom urbanističkom planu i sprečili da ljudi učetvuju u raspravi. Sprečili su da se razgovara o svim pitanjima koje navodno ili suštinski interesuje građane. Da li je to demokratija? Da li je aktivizam kada upalite baklje, dimne bombe i suzavce i prekidate rad jedne gradske institucije i to dok odlučuje, raspravlja i razgovara o temama koje su od suštinskog značaja za razvoj grada Novog Sada. Nema veze sa demokratijom, a ni a ni sa zabrinutošću o sudbini grada", poručuje Vučević i dodaje da su izostale osude zbog pretnjih koje su, kako kaže, upućene članovima Komisije, predstavnicima "Urbanizma". 

Vučević je objasnio da je njima prećeno "da će im doći na kućne adrese, da znaju gde žive, da će biti fizički napadnuti kao i da oni više neće biti sigurni". Gradonačelnik Novog Sada je ovo  ponašanje okakterisao kao "čisto političko, a ne aktivističko".

On se osvrnuo i na najavljeni protest ispred prostorija Srpske napredne stranke. Smatra da će se, po prvi put u kampanju, "svedočiti tome da neko organizuje politički skup ispred prostorija političke konkurencije, pod plaštom da su žrtve". 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija