Politika

Hodžaj: Kurti da otkaže sastanak sa Vučićem, ako se Srbija ne izvini za zločine

Komentari

Autor: FoNet

09/06/2021

-

18:18

Hodžaj: Kurti da otkaže sastanak sa Vučićem, ako se Srbija ne izvini za zločine
Hodžaj: Kurti da otkaže sastanak sa Vučićem, ako se Srbija ne izvini za zločine - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Ako se Srbija ne izvini do 15. juna, za genocid počinjen na Kosovu, Aljbin Kurti ne bi trebalo da sedi na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, rekao je predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj, javlja Ekonomia online.

U drugoj seriji diskusija Otvorenog foruma FOLj Hodžaj je podsetio premijera Kurtija na dva uslova koja je zatražio pre početka dijaloga sa Srbijom – izvinjenje Srbije i pronalazak nestalih.

Prema Hodžaju, trenutna vlada Kosova propada na tri nivoa. Prvi je, prema njegovim rečima, nedostatak programa, zatim nedostatak sadržaja i pre svega nedostatak standarda.

Rekli su da nepotizma neće biti, a to viđamo svaki dan. Obrazloženje porodičnog zapošljavanja je politička arogancija. Mislim da u istoriji Kosova nije postojala slabija vlada od Kurtijeve, dodao je on.

Hodžaj je takođe govorio o spoljnjoj politici ove vlade, za koju kaže da ponižava položaj Kosova.

On čak smatra da bi u ovom obliku Kosovo moglo završiti bez prave državnosti kao što su Tajvan, Kipar i Palestina.

"Spoljna politika u kontekstu Kosova znači da mora postojati volja za unapređenjem položaja Kosova, ali ova vlada čini suprotno, to je ponižavajući položaj. Kao rezultat, ona gubi element državnosti i postaje poput nekih neoriginalnih država poput Tajvana, Kipra i Palestine", rekao je Hodžaj, prenosi Kossev.

Prema njegovim rečima, dolazak Palmera i Lajčaka istovremeno na Kosovo i u Srbiju pokazuje da EU i SAD uzimaju ovo pitanje ozbiljno.

Njihova poseta imala je više veze sa preliminarnom pripremom za dijalog Kosova i Srbije, više u pogledu položaja. Vlada Republike Kosovo nije spremna za politički dijalog, drugo, nema platformu i nije pripremljena na diplomatskom polju, rekao je Hodžaj. 

Komentari (0)

Srbija