Politika

"Što duže traje kriza, manevarski prostor se sužava": Savet za nacionalnu bezbednost o Ukrajini i glasanju Srba na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2022

-

10:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije razmatrao je aktuelne teme u vezi sa ratom u Ukrajini, pitanja snabdevanja osnovnim životnim namirnicama koja su u fokusu zbog rata na evropskom tlu, ali i aktuelne tema u vezi sa problemom glasanja Srba na Kosovu na izborima zakazanim za 3. april. Predsednik Vučić se posle sednice Saveta sastao i sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, ali i sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri odbrane i policije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici bezbednosnog sektora, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da će Priština i Podgorica dobiti odgovor Beograda po pitanju zabrane glasanja na izborima. Kako je naveo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tražio je od Beograda da prizna nezavisno Kosovo kako bi se organizovali izbori na teritoriji KiM. Predsednik je poručio i da će odgovor biti sa "dalekosežnim posledicama".

Danas je portparol EU Peter Stano naveo da je Priština odbila da prihvati konstruktivne predloge o modalitetima glasanja na teritoriji Kosova i Metohije. Stano je rekao da je odbijanje Prištine da prihvati konstruktivne predloge o modalitetima glasanja na teritoriji KiM, na izborima u Srbiji 3. aprila, u suprotnosti s evropskim putem Prištine i zaštitom demokratskih prava svih građana, na čemu Priština stalno insistira u svojim izjavama u Briselu. 

Stano je iz Brisela poručio da su i EU i predstavnici Kvinte pokušali da predstave "praktično i prihvatljivo" rešenje za glasanje Srba na KiM koristeći analogiju ranijih primera "glasanja građana van njihovog mesta porekla", ali da za sada Priština na to ne pristaje.

 

Vučić se sinoć sastao i sa patriajrhom SPC Porfirijem. Predsednik je informisao patrijarha o poslednjim odlukama prištinskog rukovodstva, situaciji u regionu, kao i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u svetlu događanja u Ukrajini.

Međak: Što duže bude trajala kriza, manevarski prostor Srbije će biti suženiji

Govoreći o ukrajinskoj krizi, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak rekao je za Euronews Srbija da trenutna neutralna pozicija Srbije nije održiva.

"Misim da nije održiva neutralna pozicija, čak ni na kraći rok. Ako pogledate kartu Evrope i vidite ko je uveo sankcije, ko nije uveo sankcije i gde su granice između EU, NATO-a i Rusije, vidite smo mi jedina tačka Zapadno od te granice. Te tačke, koje se nalaze iza linije fronta mogu da opstanu samo ako postoji dogovor, a ovde tog dogovora nema", kazao je Međak.

Euronews TV

Kako je rekao, u nekom trenutku će Srbija biti u situaciji da uvede sankcije Rusiji.

"Srbija neće moći da izbegne u nekom trenutku da uzvede sankcije Rusiji. Mi pokušavamo da izbegnemo to tako što će neko drugi, na primer, domaća kompanija naftu ili rezervne delove za NIS, pa prodavati NISU, a za to mora da dobije dozvolu EU, to ne može da se sakrije. Opcija B je da Srbija preuzme većinski paket u NIS-u", kaže Međak. 

Kako ističe, što duže bude trajala kriza u Ukrajini, manevarski prostor Srbije će biti suženiji. Ipak, kaže da sankcije Srbiji od strane EU nisu opcija jer Srbija ne krši sporazume sa EU. 

"Ali dovoljno je da prestanu da se javljaju njihove kompanije našim, dakle samo to je dovoljno, a kada pogledate šta se dešava sa ruskim kompanijama, može se desiti i da naša kompanija koja sarađuje sa Rusijom može trpeti", kazao je Međak.

Poslednja sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana krajem februara

Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održava je 25. februara, kada je tema takođe bila vezana za rat u Ukrajini, ali i stav Srbije po pitanju tih dešavanja. I uoči tog sastanka Vučić se sastao sa patrijarhom SPC.

Tada je Savet za nacionalnu bezbednost doneo zaključak u 15 tačaka u kome se izražava stav Srbije o situaciji u Ukrajini. U dokumentu se, između ostalog, ističe da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalog integriteta Ukrajine, da se zalaže za mir, ali i da u ovom trenutku nije vitalni interes Srbije da uvodi sankcije Rusiji, niti bilo kojoj državi.  

Savet za nacionalnu bezbednost je telo Republike Srbije koje obavlja poslove i zadatke iz oblasti nacionalne bezbednosti, razmatra pitanja iz oblasti odbrane, unutrašnjih poslova i rada službi bezbednosti, predlaže nadležnim državnim organima mere za unapređenje nacionalne bezbednosti... 

Članovi Saveta su predsednik Republike, predsednik Vlade, ministri odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i direktori službi bezbednosti. 

Komentari (0)

Srbija