Politika

Gojković: Pirot dobija moderni kulturni centar

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

18:41

Gojković: Pirot dobija moderni kulturni centar
Gojković: Pirot dobija moderni kulturni centar - Copyright Tanjug/Mnistarstvo kulture i informisanja, Dario Konstatinović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je danas Pirot i Niš i istakla da Ministarstvo nastavlja ulaganje u infrastrukturu u kulturi i da će Pirot dobiti moderni multifunkcionalni kulturni centar do kraja 2023. godine, a Niš adaptiran i izgrađen deo Narodnog pozorišta.

Gojković je napomenula da se Ministarstvo pre godinu opredelilo za kredit Razvojne banke Saveta Evrope koji je namenjen isključivo izgradnji i adaptaciji infrastrukturnih projekata u oblasti kulture i Grad Pirot je sa projektom rekonstrukcije i adaptacije nekadašnjeg Doma vojske u moderni centar za kulturu ušao u plan rekonstrukcije.

"Oko 2.5 miliona evra je izdvojeno od strane Ministarstva kulture i informisanja preko ove kreditne linije i mi očekujemo da radovi vrlo brzo počnu. Javne nabavke su prošle i čekamo još jednu saglasnost Banke Saveta Evrope i ubeđena sam da ćemo krajem 2023. godine završiti ovaj objekat kulture" rekla je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je ukazala da će nakon ovih radova na objektu nekadašnjeg Doma vojske Pirot dobiti važnu, respektabilnu evropsku ustanovu kulture, koja će imati multifunkcionalne sale i mogućnosti da ima kvalitetne pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i mnoge druge sadržaje.

Ministarka je rekla da je dobila uveravanja od Kancelarije za javna ulaganja da će u toku aprila meseca moći da se krene i sa radovima u Narodnom pozorištu u Nišu i dodala da svi žele da to u dogledno vreme bude završeno. Dogovoreno je i da se pređe na drugu fazu radova, a to je adaptacija i izgradnja jednog dela Narodnog pozorišta, rekla je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je najavila da će sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski definisati način finansiranja nove zgrade Narodnog muzeja, odnosno da li će se prijaviti na konkurs Ministarstva "Gradovi u fokusu" ili će se nastaviti sa izdvajanjem u okviru velikog kredita koji je uzela Republika Srbija.

Tanjug/Mnistarstvo kulture i informisanja, Dario Konstatinović

 

Ona je prilikom obilaska letnje scene u izgradnji u Pirotu istakla da je ovaj grad veoma aktivan i kada je reč o konkursu Ministarstva "Gradovi u fokusu", kao i da su znatna sredstva Ministarstva opredeljena da se unapredi infrastruktura namenjena kulturnim sadržajima. Gojković je naglasila da je izgradnja letnje otvorene scene u dvorištu Istorijskog arhiva u Pirotu značajna za Pirot i da je grad konkurisao na konkrusu "Gradovi u fokusu 2022" sa željom da Ministarstvo pomogne kupovinu kvalitetne opreme da bi ovaj projekat, kada budu gotovi građevinski radovi, mogao da profunkcioniše i dodala da se konkurs uskoro završava, a da će početkom aprila biti doneta odluka o podržanim projektima.

"Verujemo u gradonačelnika i njegov tim, jer svaki put kada smo izdvojili određeni iznos novca i podržali neki projekat, oni su to u roku i zavšili, tako da nema razloga da ne pomognemo i završetak letnje pozornice", podvukla je Gojković i izrazila nadu da će Pirot učestvovati na jednom važnom konkursu Ministarstva, a to je izbor za "Prestonicu kulture Srbije".

Gojković je istakla da Vlads Srbije danas ulaže više nego ikad u kulturu i da prvi put budžet za kulturu dostiže evropski nivo i da je za ovu godinu 1,2 odsto od ukupnog budžeta, što je čak 16 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

"U ovim godinama prepunim izazova kao što je pandemija Kovida i događaji koji danas opterećuju čitav svet, možemo da budemo zadovoljni koliko država ulaže u kulturu, i time da je razvijanje u oblasti kulture postalo strateška odluka Vlade Republike Srbije", rekla je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je istakla da se mnogo radi na decentralizaciji kulture i da se danas svuda po Srbiji grade objekti kulture, adaptiraju, rekonstruišu i otvaraju novi muzeji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija