Politika

Vučić: Treba da se stide oni koji su učestovali u NATO agresiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/03/2022

-

13:45

Vučić: Treba da se stide oni koji su učestovali u NATO agresiji
Vučić: Treba da se stide oni koji su učestovali u NATO agresiji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija samo želi da žrtve NATO agresije 1999. godine budu upamćene i da zločini ne budu zaboravljeni, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom godišnjice NATO agresije na našu zemlju i poručio svima koji su u tome učestvovali da treba da ćute umesto što se hvale, kao i da treba da se stide.

"Ne mogu da nas ubede, video sam i neke danas koji slavodobitno govore o svojim uspesima iz 1999. Moja poruka im je da je bolje da ćute. Govorim o strancima koji su učestvovali u toj užasnoj agresiji na našu zemlju i da se malo postide i da nađu neko mesto da se Bogu pomole za sve one divne ljude i brojnu decu koju su ovde pobili", poručio je Vučić.

On je u izjavi za Pink rekao da misli na Veslija Klarka i mnoge druge.

Na pitanje novinara kako komestariše izjavu američkog generala Klarka, komandanta NATO tokom agresije 1999. godine koji je rekao da možda svi danas gledamo na Ukrajinu, ali da on hoće danas da drži fokus na Kosovu pošto je ono danas navodno ugroženo, Vučić je rekao:

"Izgleda da je on nešto pobrkao, a čuo sam još neke da takve stvari govore. Izgleda da su oni nešto pomešali, međunarodno priznata država je bila Srbija, a nikakvo Kosovo nije ni postojalo. Dakle, ono je posle nastalo u njihovim glavama i njihovim terorom i svim što su kasnije radili, iz njihovog ugla, iz našeg nikad", naveo je Vučić.

Ističe da kada je reč o međunarodnom javnom pravu da ne postoji nijedan ozbiljan čovek i pravnik koji se ne stidi NATO agresije 1999. godine, koja je "bez odluke Saveta bezbednosti UN 19 silnih, moćnih i arogantnih zemalja dogovorilo se da jednu malu i slobodarsku zemlju napadne, zato što je nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer rekao da su time sprečili Aušvic".

A gde je bio taj Aušvic i kakav Aušvic, zapitao je predsednik Srbije i dodao da je jasno koliko su lagali i obmanjivali svetsku javnost. Kako je rekao, neki bi voleli da mogu ponovo to da urade na nekom velikom.

"Nadam se da će zaustaviti i taj suludi rat između Rusa i Ukrajinaca i da se to neće širiti dalje. Sve što mi želimo je samo mir. Što se nas tiče, mi nismo mrava zgazili, već su uglavnom oni po nama gazili i 2004. i 2008. i svih ovih godina gutamo sve njihove laži i provokacije i uglavnom ćutimo, da bismo sačuvali mir i naš narod na KiM i da nam deca makar jednu generaciju rasla u miru. Sve i da neko hoće, više to nije tako lako i jednostavno kao što su nekad izvodili. Mi ne želimo u takvim stvarima da učestvujemo i nikoga nećemo ni na koji način dovesti u situaciji da se ponovo na jednom maloj zemlji čak i pokušava da iživljava", naveo je Vučić.

Kaže da Srbija već osam godina za redom obeležava godišnjiu NATO agresije i ne menja ime zločinca koji je nad njom i njenim narodom počinjen.

"I ne stidi se svojih žrtva već naprotiv ne mrzi dželate već samo želi da žrtve budu upamćene i zločini da ne budu zaboravljeni. To je naša osnovna poruka", poručio je Vučić.

"Moramo da negujemo kulturu sećanja zbog budućnosti"

Vučić je rekao da Srbija mora da gaji, neguje kulturu sećanja na svoje heroje, "jer ako to ne činimo, nemamo na osnovu čega da zahtevamo dobra i velika dela od drugih".

On je ranije danas u Kruševcu otkrio spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću - Ðeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, i tom prilikom rekao da je time ispravljena istorijska nepravda.

Na pitanje zašto se toliko čekalo da se odužimo heroju, rekao je da to nije slučaj samo sa Radenovićem, već sa mnogim herojima.

"Mi smo čekali više od 75 godina da jasenovačke zrtve dobiju kej, ulicu, bilo šta u Beogradu. U glavnom gradu Srba, 75 godina je bilo potrebno da se setimo da postoji Jasenovac, o herojima sa Košara da ne govoroim, o Veljku Radenoviću...", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je upitao: Ako ne gajimo i ne negujemo kulturu sećanja, čime ćemo i na osnovu čega onda zahtevati od drugih u budućnosti bilo kakva dobra i velika dela". "Ne mislim samo na viteštvo, ratništvo, već i graditeljstvo, na doprinose u kulturi, umetnosti, svemu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije pozvao je građane iz Kraljeva i okoline da večeras dođu na obeležavanje Dana sećanja i da odaju postu poginulim građanima Srbije i SRJ u NATO agresiji.

"Da pokažemo sa koliko ponosa i dostojanstva čuvamo sećanje na sve te ljude, koliko i danas razumemo bol i patnju njihovih najbližih", rekao je Vučić.

On je dodao da su možda uspeli silom "da ućine mnogo toga lošeg našoj zemlji i našem narodu, ali nisu uspeli da pokore srce našeg naroda". "Postoji jedna zemlja u Evropi neopokorenog srca koja će uvek da baštini slobodu i da je ljubi više od svega, a to je naša Srbija", poručio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija