Politika

Stalna predstavnica Srbije pri OEBS: I dalje postoji trauma od protivpravne vojne agresije na SR Jugoslaviju

Komentari

Autor: FoNet

24/03/2022

-

20:28

Stalna predstavnica Srbije pri OEBS: I dalje postoji trauma od protivpravne vojne agresije na SR Jugoslaviju
Stalna predstavnica Srbije pri OEBS: I dalje postoji trauma od protivpravne vojne agresije na SR Jugoslaviju - Copyright Prinstscreen YouTube/Evropski pokret u Srbiji

veličina teksta

Aa Aa

Stalna predstavnica Srbije pri OEBS ambasadorka Roksanda Ninčić danas je, na zasedanju Stalnog saveta OEBS, izjavila da i dalje postoji trauma od protivpravne vojne agresije na SR Jugoslaviju, ali da je Srbija privržena miru, stabilnosti, neselektivnom očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Ona je rekla da je Srbija privržena i diplomatskom rešavanju svih sukoba i sporova na prostoru OEBS. 

Ninčić je, na zasedanju u Beču, podsetila i da je na današnji dan pre 23 godine NATO, bez odobrenja SB UN, započeo agresiju na SR Jugoslaviju, naglasivši da su tim činom prekršene Povelja UN, Helsinški završni akt i narušen međunarodni pravni poredak, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ninčić je rekla da su snage 19 zemalja izvele oko 2.300 vazdušnih udara, uključujući udare kasetnim bombama i municijom sa osiromašenim uranijumom na 995 civilnih objekata.

" Uništeno je 148 stambenih objekata i 62 mosta, dok je teško oštećeno 300 škola, 20 bolnica, 176 objekata kulturnog nasleđa, kao i toplane i vodovodi širom zemlje. Tokom 78 dana nemilosrdne kampanje ubijeno je oko 2.500 civila, od kojih 89 dece", istakla je Ninčić i naglasila da je svako njihovo ime "simbol srama odgovornih za taj bezumni čin".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija