Politika

Mali: Država zaposlenima u javnom sektoru redovno isplaćuje staž

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

16:32

Mali: Država zaposlenima u javnom sektoru redovno isplaćuje staž
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija i potpredsednik SNS Siniša Mali izjavio je da navodi Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, da je u javnom sektoru zaposlenima "skinuto do dva meseca radnog staža" posle uvođenja novog kompjuterskog programa za obračun plata, apsolutno nisu osnovani".

"Svi uredno dobijaju plate i država svim zaposlenima u javnom sektoru redovno uplaćuje radni staž. Tačno je da smo uveli novi softver za obračun plata Iskra, sa osnovnim ciljem da napravimo red u sistem zarada u javnom sektoru i on je u primeni od januarske plate", naveo je Mali u saopštenju.

Mali kaže da je projekat Iskra prethodni korak za uvođenje platnih razreda u sistem državne i lokalne samouprave, a sve u cilju donošenja sveobuhvatnog propisa u ovoj oblasti.

"Kroz taj informacioni sistem plate se već obračunavaju i isplaćuju počev od januarske plate. Trenutno je na tom sistemu 147 korisnika javnih sredstava kojima se obračunava i isplaćuje plata, što čini isplatu za ukupno 17.953 zaposlenih, a od narednog meseca u sistem se uvodi još 518 korisnika javnih sredstava, što će činiti isplatu za ukupno 39.322 zaposlenih, čime će biti realizovan Paket 1", naveo je Mali.

Istakao je da je reč o jednom od najvećih projekata Minstarstva finansija ove godine, zajedno sa uvođenjem novog modela fiskalizacije i e-faktura, te da je reč o sistemskim promenama koje će promeniti način funkcionisanja privatnog i javnog sektora.

Napomenuo je i da je reč o reformi, koja se sprovodi u skladu sa programom koji je utvrđen sa MMF-om.

"Na ovom projektu se dugo radilo i on predstavlja pravu revoluciju. Za sve nas to je veliki izazov, s obzirom da je reč o važnom poslu koji niko nije uradio decenijama", rekao je Mali.

Komentari (0)

Srbija