Politika

Gazeta objavila navodni Lajčakov dokument: Kako do Zajednice srpskih opština

Komentari

Autor: FoNet

11/06/2021

-

14:47

Gazeta objavila navodni Lajčakov dokument:  Kako do Zajednice srpskih opština
Gazeta objavila navodni Lajčakov dokument: Kako do Zajednice srpskih opština - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka napisala je dokument u kojem navodi moguće opcije za određene tačke u vezi sa uspostavljanjem Zajednica opština sa srpskom većinom i on je poslat Vladi Kosova, prenosi danas Kossev pisanje prištinske Gazete ekspres.

Taj dokument pruža mogućnosti kako dalje ići sa osnivanjem Zajednice srpskih opština, uzimajući u obzir odluku Ustavnog suda Kosova, prenosi list. Neke od odredbi u dokumentu glase da bi nadležnosti Zajednice trebalo da uključuje jasna ovlašćenja za uspostavljanje pet vrsta sporazuma o saradnji u vezi sa paragrafima 9 i 14 Zakona o međuopštinskoj saradnji.

Trebalo bi dalje razmotriti zajedničku javnu instituciju, jer jedan oblik ovog modela može poslužiti kao glavni oblik saradnje unutar Udruženja, navodi se u dokumentu koji je objavila Gazeta.

Zajednica služi za reviziju na KiM

Zajednica može da "izvrši“ potpunu reviziju nadležnosti opština članica za ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo i ruralno i urbano planiranje nad politikama i aktivnostima centralnih vlasti i drugih opština u vezi sa njihovim politikama i aktivnostima u ovim oblastima, navodi se u dokumentu.

Tamo se dalje kaže da potpredsednik Asocijacije treba da bude iz nevećinskog stanovništva u okviru Zajednice. Ako komandant policije u opštini u okviru Udruženja pripada srpskoj zajednici, zamenik komandanta mora biti iz nesrpske manjine.

Između ostalog, u ovom dokumentu se navodi da se mora obezbediti da gde god u opštini u okviru Udruženja postoji šef policije iz srpske zajednice, tada će biti zamenik šefa iz nesrpskih manjina.

Kada se govori o ovom delu, on pominje kako Briselski sporazum iz 2013. godine zahteva od četiri severna gradonačelnika da dostave spisak (srpskih) kandidata za regionalnog komandira policije kako bi se odrazila zastupljenost manjina, istovremeno naglašavajući da se Principi uopšte ne bave zabrinutostima nevećinskog stanovništva unutar Udruženja.

Dozvoljeno je pravo Asocijaciji da komentariše zakone u Skupštini Kosova, a između ostalog, u dokumentu se navodi da Udruženju treba omogućiti da komentariše važne zakone kroz postupke u Skupštini Kosova. Ovaj dokument takođe donosi zaključak da "Briselski sporazum, Sporazum o opštim principima, sudske odluke i zakoni Kosova o lokalnoj samoupravi i međuopštinskoj saradnji pružaju značajan prostor za razvoj statuta Udruženja“.

Udruženje se može osnovati i bez statuta, u okviru postojećeg zakonskog okvira, ali se dodaje da će problematično pitanje biti tendencija svake opštine za "konačnom zakonskom nadležnošću“. Udruženje izgrađeno na ovaj način može da preduzima zajedničke zadružne aktivnosti sa mnogim paralelama sa propisima utvrđenim u kosovskom Zakonu o međuopštinskoj saradnji. Statutom se može priznati različitost i zastupljenost manjina u Udruženju, navodi se u dokumentu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija