Politika

Stano: Od Srbije se očekuje da se uskladi sa EU sankcijama Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2022

-

14:08

Stano: Od Srbije se očekuje da se uskladi sa EU sankcijama Rusiji
Stano: Od Srbije se očekuje da se uskladi sa EU sankcijama Rusiji - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da Brisel očekuje od Srbije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji ili uvede slične nacionalne mere zbog ruske agresije na Ukrajinu, i dodao da će EU donositi važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije.

"Razgovaramo sa Srbijom u okviru pristupnih pregovora, kao i kroz različite kontakte - od eksperata do najvišeg političkog nivoa. Proces je u toku, a naši partneri u Srbiji, kao i drugi, vrlo su svesni koliko je ovo pitanje važno za EU", kaže Stano.

Na redovnoj konferenciji Evropske komisije za medije u Briselu, Stano je potvrdio da je EU danas uvela peti paket sankcija protiv Rusije i da je Srbija, kao i svi drugi partneri EU, pozvana da se uskladi sa svakim paketom sankcija.

Radi se o "veoma važnom pitanju onemogućavanja vojne mašinerije Kremlja da nastavi sa brutalnom nelegalnom agresijom protiv Ukrajine", ocenio je Stano.

On podseća da su lideri EU sa samita u martu pozvali sve zemlje da se usklade sa EU sankcijama i to "posebno u slučaju kada je ugrožen međunarodni poredak zasnovan na pravilima".

"To očekujemo od zemalja koje žele članstvo u EU i tvrde da su zasnovane na istim principima i vrednostima kao EU", kaže Stano.

On podseća na pravila pristupnog procesa o "postepenom usklađivanju" zemalja kandidata sa celokupnim zakonodavstvom Unije, uključujući i spoljnu i bezbednosnu politiku, i navodi da se procene toga vrše kroz različite kontakte i izveštaje o tome "gde se zaostaje ili očekuje više napora".

"EU i zemlje članice će važne odluke za ove zemlje donositi na osnovu njihovih odluka, usklađivanja, i deklaracija o solidarnosti i opredeljenosti da se odbrane vrednosti i principi EU", zaključuje Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija