Politika

Incident na severu KiM: EU i SAD osudile napad na kosovsku policiju u Zubinom Potoku

Komentari

Autor: Fonet

15/04/2022

-

20:42

Incident na severu KiM: EU i SAD osudile napad na kosovsku policiju u Zubinom Potoku
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pozvale su na uzdržavanje od "nepotrebnih spekulacija" i podgrevanja tenzija, nakon današnje objave Kosovske policije o seriji napada na njene pripadnika u Zubinom Potoku u poslednja tri dana.

Na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i direktor Kosovske policije Semedin Mehmeti saopštili su da je izvršena serija napada na pripadnike policije tokom protekla tri dana na severu Kosova.

Kako je preneo Kossev pisanje medija na albanskom, napadi su počeli 13. aprila.

Kosovska policija je navela da je tada najpre postavljena metalna žica na putevima kojima prolazi Kosovska policija, a potom je kamenovano jedno policijsko vozilo.

Svećlja je naveo da se i sinoć dogodio napad na policiju, tako što je na nju iz vatrenog oružja otvorena vatra.

Prema njegovim rečima, zadnji incident zbio se jutros u 7:40 tako što su bačene ručne bombe i pucano iz kalašnjikova na dva dva policijska automobila koja su završila smenu na prelazu.

Evropska unija na Kosovu oštro je osudila jutrošnji napad na patrolu kosovske pogranične policije u opštini Zubin Potok.

"Kosovska policija je primarni pružalac bezbednosti i bilo kakva upotreba sile protiv njenih pripadnika je neprihvatljiva", poručila je EU.

Ambasador SAD Džef Hovenijer izrazio je duboku zabrinutost nakon izveštaja da je na službenike koji sprovode vladavinu zakona na Kosovu pucano i da je na njih bacano kamenje u blizini Zubinog Potoka.

"Ovi napadi su se dogodili pošto su suverene vlasti, odgovorne za održavanje mira i bezbednosti, sprovodile svoje službene dužnosti", istakao je Hovenijer koji je snažno osudio to, kako je rekao, "nečuveno neopravdano nasilje".

I Hovenijer i EU su pozvali na uzdržavanje od spekulacija, kojima se samo dodatno pojačavaju tenzije.

Američki ambasador je naveo da je otvorena istraga o toj situaciji i dodao da će biti osuđen svaki pokušaj sprečavanja tog "esencijalnog posla".

Premijer Kosova Aljbin Kurti, predsednica Kosova Vljosa Osmani i Memeti ističu da napadi "dolaze sa teritorije Srbije", koja bi trebalo da se "distancira od nasilnih terorističkih napada" na Kosovsku policiju.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potom je pozvao prištinske političke aktere da se uzdrže od "neodgovornih i nepouzdanih spekulacija o dešavanjima u Zubinom Potoku, jer one mogu da ugroze stabilnost na terenu". 

Komentari (0)

Srbija