Politika

Vesli Klark u Prištini razgovarao s Kurtijem, na stolu energetski projekti

Komentari

Autor: Kosovo online, Euronews Srbija

19/04/2022

-

14:20

Vesli Klark u Prištini razgovarao s Kurtijem, na stolu energetski projekti
Vesli Klark u Prištini razgovarao s Kurtijem, na stolu energetski projekti - Copyright ap/Cliff Owen

veličina teksta

Aa Aa

Penzionisani američki general Vesli Klark danas je u Prištini razgovarao s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o energetskim projektima, prenosi portal Reporteri.

"Razgovarali smo o razvoju energetike na Kosovu, koliko brzo možemo da unesemo solarnu energiju, znamo da je vreme da sve zemlje u jugoistočnoj Evropi odustanu od korišćenja energije koja emituje ugljenik i da razviju solarnu energiju što je više moguće“, rekao je Klark za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Kazao je da sa Kurtijem nije razgovarao o bezbednosti na Kosovu i u regionu.

Klark je napomenuo da sa Kurtijem nije razgovarao o bezbednosti Kosova i regiona, ali da je dobro što kosovska vlada vodi računa o bezbednosnoj situaciji.

"Dobro je što je vlada pažljiva, ali ne treba zaboraviti da je Kfor prisutan i na Kosovu", rekao je Klark, navodi Kosovo online.

ivši komandant NATO potvrdio je da nije specijalni savetnik ministra odbrane Armenda Mehaja, sa kojim se takođe sastao, već da je samo njegov prijatelj.

"Nisam poseban savetnik, ja sam samo prijatelj. Mogu da posavetujem bilo koga, nemam poseban zadatak", kazao je on.

Klark je naveo da ga ministar Mehaj, kao i bilo ko, može nazvati i reći mu kako stvari stoje, dodajući da se nije ničim posebno bavio u Ministarstvu odbrane.

Vesli Klark je u vreme NATO bombardovanja SRJ 1999. godine bio glavnokomandujući evropskih snaga NATO u Evropi.

Nakon početka rata u Ukrajini, Klark je naveo da ne postoje nikakve paralele između intervencije Severnoatlantske alijanse (NATO) u nekadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i ruske invazije na Ukrajinu.

U intervjuu za Glas Amerike on je obrazoložio da je NATO alijansa vojnu akciju protiv SRJ pokrenula posle više meseci pregovora sa tadašnjim jugoslovenskim vrhom, koji je predvodio  Slobodan Milošević, konačno propalih u francuskom Rambujeu.

Klark već je boravio letos u Prištini kada je izjavio da je Kosovo napredovalo i da je "NATO intervencija bila prekretnica za Kosovo, istoriju zemlje i naroda".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija