Politika

Brnabić: Nije obećano uvođenje sankcija Rusiji, imamo principijelan način vođenja spoljne politike

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

09:24

Brnabić: Nije obećano uvođenje sankcija Rusiji, imamo principijelan način vođenja spoljne politike
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić demantovala je navode da je obećano da će nova Vlada Srbije odmah po formiranju uvesti sankcije Rusiji.

"Ništa nije obećano. Jedini principijelni naš stav, koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, jeste da smo protiv sankcija Rusiji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo pogrešnim kršenje tog integriteta", istakla je Brnabić na RTS-u.

Na pitanje koliko je teško balansirati između Zapada i Rusije, s obzirom da su veliki pritisci, ona ističe da Srbija ne balansira, već da se vodi jasna spoljna politika zaštite nacionalnih interesa.

"Svi ovi koji sada spekulišu da li će nova vlada morati da uvede sankcije i odluči se, to rade već devet godina i nikada se nisu naučili da brane svoje interese. Mi imamo principijelan način vođenja spoljne politike i ako je nešto obeležilo mandat Aleksandra Vučića i vlast SNS-a, to je da smo uvek branili naše nacionalne interese i da je izuzetno važno da sami o sebi odlučujemo", naglasila je Brnabić.

Premijerka, odgovarajući na pitanje kako se traži moralna ravnoteža i da li se o tome odlučuje na dnevnom nivou ili su neke odluke donete i njih se drže, kaže da se situacija ne analizira od dana do dana, već da se brani od dana do dana.

"Teško je braniti jer su ogromni pritisci, ali međunarodno pravo je jasno, a to što ga sile sveta koriste kako im odgovara, to je drugo. Nas samo to brani i ono je jasno i volela bih da kao što neki poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, isto poštuju i teritorijalni integritet Srbije", rekla je Brnabić.

Ukazuje da je međunarodno pravo jedno te isto za sve, ali da ga velike sile često zloupotrebljavaju.

"Mi to ne radimo i to nas čuva u ovom trenutku", zaključila je Brnabić.

"Osnovni zadatak sacuvati mir i stabilnost u regionu"

Ana Brnabić je na RTS-u rekla da se svakodnevno maksimalno radi na tome da se otvore novi kanali komunikacije sa partnerima u regionu, ali i sa svim činiocima međunarodne zajednice koji treba da pomognu.

Podsetila je i na posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sloveniji i kazala da je sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom upravo i razgovarao o tome šta treba uraditi u regionu kako bi se sačuvao mir.

Dodaje i da će danas u Beogradu biti specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak sa kojim će razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Razgovaraćemo kako da nastavimo dijalog i da imamo pravi dijalog. Beograd je kod stola, nikada nije ni odlazio od stola, ali Priština je ta koja nije sarađivala", ukazuje Brnabić.

Prema njenim rečima, i tokom jučerašnjeg dana razgovaralo se o situaciji u vezi dijaloga Beograda i Prištine sa senatorima SAD, ali i o drugim regionalnim tenzijama.

"Mnogi su zabrinuti da li ćemo sačuvati stabilnost u regionu, mislim da hoćemo", poručila je Brnabić.

"O partnerima za novu vladi na organima SNS"

Ana Brnabić, koja je i funkcionerka SNS-a, rekla jeda sebe vidi na čelu Vlade, dok se ne formira nova, a odgovarajući na pitanje koga SNS vidi kao partnera u budućoj vladi, kaže da će se odluka o tome doneti na organima stranke.

Brnabić je za RTS rekla da je trenutno na čelu tehničke vlade koja je nastavila da radi ono što je započeto još 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić postao premijer.

"Moja vlada je vlada kontinuiteta i nastavili smo i nastavljamo da radimo sve kako bismo sačuvali stabilnost i ostavili prostora za dalji ekonomski rast", navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, na organima stranke će se odlučivati o tome ko će SNS-u biti budući partneri u vladi, a to će zavisiti i od toga kako će se drugi pozicionirati.

Ukazuje na to da su se "mnogi različito pozicionirali pre, tokom i posle kampanje".

"Pozicionirali su se na različite načine, pre, tokom i nakon kampanje, jedino se u potpunosti principijelno pozicionirala Srpska napredna stranka", ističe ona.

Dodaje da se svi oni mogu zajedno i žele zajedno, kada im je jedini cilj da budu protiv SNS-a.

"Mi razmišljamo u odnosu na ciljeve koje smo postavili ispred sebe, da prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra, penzija 500. Razmišljamo o našem putu evropskih integracija, ali i da sačuvamo da možemo samostalno da odlučujemo. Tu ćemo tražiti partnere, manjine - SVM, a za sve ostalo na organima stranke", kaže ona.

Brnabić je precizirala da je pogrešno preneto da vidi Marka Ðurića kao naslednika Vučića na čelu SNS-a i kaže da je kazala da sa ljudima kao što je Ðurić, SNS ima bezbednu budućnost.

Komentari (0)

Srbija