Politika

Vučić se sastao s Miroslavom Lajčakom: Očekivanja da se primeni dogovoreno i nastavi dijalog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2022

-

13:47

Vučić se sastao s Miroslavom Lajčakom: Očekivanja da se primeni dogovoreno i nastavi dijalog
Vučić se sastao s Miroslavom Lajčakom: Očekivanja da se primeni dogovoreno i nastavi dijalog - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine razgovarao o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, a posebno o značaju Briselskog sporazuma koji je potpisan pre devet godina, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je rekao da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, a da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri.

Miroslav Lajčak je, kako stoji u saopštenju, rekao da će nastaviti da se u potpunosti angažuje na nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije bez daljeg odlaganja, dodavši da članice EU očekuju da dve strane primene sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih deset godina.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Miroslava Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, bez ultimatuma i nametnutih rešenja, u želji da se pokaže razumevanje i za njene državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca.

Predsednik je zahvalio Miroslavu Lajčaku na posvećenosti, dodajući da je on u Srbiju uvek dobrodošao, saopštila je Pres služba Predsednika.

Posle sastanka na tviteru se oglasio i Lajčak. On je rekao da je sa Vučićem razgovarao o tome kako da se postigne napredak u dijalogu i o novom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou.

"Danas sam u Beogradu imao temeljnu diskusiju s predsednikom Srbije o aktuelnim pitanjima na dnevnom redu i putu za unapređenje dijaloga, uključujući sledeći sastanak na visokom nivou", napisao je Lajčak.

Vučić i Lajčak sastali su se u zgradi Predsedništva Srbije. Vučić je gosta dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu.

Juče je, podsetimo, obeleženo devet godina od kada su tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić, kosovski premijer Hašim Tači i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton parafirali prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine poznatiji kao Briselski sporazum.

Taj dokument predstavnici vlasti su opisivali kao težak kompromis između dve strane, a opozicija je govorila da je reč o izdaji. Nedavno je predsednik Srbije rekao da je Briselski sporazum zaštitio srpski narod na Kosovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija